Alarm

Novost za Slovence: ob nevarnosti, neurjih in nesrečah vam bo zapiskal telefon

P.K.
31. 7. 2023, 20.30
Posodobljeno: 1. 8. 2023, 06.22
Deli članek:

Ministrstvo za digitalno preobrazbo se je lotilo projekta, ki ima za cilj, da so Slovenci o potencialni nevarnosti, kot so neurja, druge nesreče in grožnje, obveščeni nemudoma na svoj pametni telefon.

Profimedia
Letošnjo jesen ali zimo bo zaživel sistem obveščanja.

Gre za sistem javnega obveščanja in alarmiranja ob neurjih in nesrečah, ki bo predvidoma zaživel jeseni ali zgodaj pozimi, so sporočili z ministrstva za digitalno preobrazbo. Uredba o vzpostavitvi in zagotavljanju sistema javnega obveščanja in alarmiranja bo namreč do konca avgusta v javni razpravi, po pričakovanjih ministrstva pa bo na vladi zgodaj jeseni. Tovrstno obveščanje bi moralo po direktivi EU o evropskem zakoniku o elektronskih komunikacijah v slovenski pravni red prenesti že leta 2020.

Direktiva nalaga, da države članice EU zagotovijo, da ponudniki mobilnih medosebnih komunikacijskih storitev na podlagi številke posredujejo javna opozorila končnim uporabnikom. 

Pri pripravi osnutka uredbe o vzpostavitvi in zagotavljanju sistema javnega obveščanja in alarmiranja je bila ustanovljena medresorska delovna skupina, v kateri ministrstvo sodeluje z Upravo RS za zaščito in reševanje in Agencijo za komunikacijska omrežja in storitve RS.

Ko bo uredba sprejeta, pričakujejo, da bodo mobilni operaterji nemudoma začeli z vsemi potrebnimi aktivnosti za implementacijo sistema v praksi ter da bodo prebivalci v primeru neurij in drugih nesreč čim prej dobili sporočila na svoje mobilne telefone.