Notranja revizija

Bi smrt otroka v avtu lahko preprečil Center za socialno delo?

S.Š./STA
5. 7. 2023, 10.46
Posodobljeno: 5. 7. 2023, 10.52
Deli članek:

Bi se dalo tragedijo, ki se je konec junija zgodila pri Preboldu, res preprečiti?

Pixabay
Policisti so na domu matere otroka, ki je umrl v razgretem avtomobilu, v preteklosti že posredovali v podobnem dogodku in o tem obvestili CSD.

Konec meseca junija smo pisali o smrti še ne dvoletnega otroka, ki je bil zaprt v avtu, parkiranem na soncu pred stanovanjsko hišo v Sv. Lovrencu pri Preboldu. Sicer mu je pomagal mimoidoči, nato še reševalci, a je bila za dvoletnega dečka pomoč prepozna.

Na Centru za socialno delo (CSD) Savinjsko-Šaleška so po smrti otroka zdaj uvedli notranjo revizijo.

Policisti so namreč na domu matere otroka, ki je umrl v razgretem avtomobilu, v preteklosti že posredovali v podobnem dogodku in o tem obvestili CSD. Strokovni delavci v konkretnem primeru družine po poročanju N1 niso obiskali na domu.

Prijava že pred meseci

Nekaj mesecev pred smrtjo otroka v avtomobilu so policisti prejeli anonimno prijavo o zanemarjanju mladoletne osebe, v katerem je bilo navedeno, da je mati otroka marca v bodiju za eno uro pozabila v avtu. Policisti elementov kaznivega dejanja takrat sicer niso odkrili, so pa o dogajanju obvestili CSD.

Na CSD so že uvedli notranjo revizijo, delo strokovnih delavcev pa bo preverila tudi socialna inšpekcija. Med drugim bodo preverili tudi, kaj točno je pisalo v obvestilu policije, ki ga je prejel CSD, in s katerimi podatki so socialni delavci razpolagali.

Starša stara znanca policije

V preteklosti je policija mamo in njenega partnerja že obravnavala. Enega od njiju so obravnavali zaradi več kaznivih dejanj s področja premoženjske kriminalitete ter tudi kaznivih dejanj z elementi nasilja. Drugega pa so obravnavali zaradi suma storitve premoženjskega kaznivega dejanja.

Med pridržanjem staršev so za sorojence umrlega poskrbeli sorodniki. Kot je za STA povedal direktor CSD Savinjsko-Šaleška Marko Verdev, s sorojenci sodelujejo krajevno pristojni centri za socialno delo v okviru izvajanja razbremenilnih pogovorov in nudenja psihološke pomoči, če bi jo potrebovali.