Nemirno nebo

Čez Dolenjsko "konkreten pas močnejših neviht," padala tudi toča

P.K./G.G./S.R.
5. 7. 2023, 10.30
Posodobljeno: 5. 7. 2023, 19.36
Deli članek:

Vremenski portal Neurje.si je za danes napovedal burno vremensko dogajanje. Prve nevihtni oblaki so se zbrali na zahodu države in okoli poldneva krenili proti notranjosti. Glavnina dogajanja se je popoldne preselila na Dolenjsko.

Neurje.si/windy
V popoldanskih urah je bil najbolj pestro na Dolenjskem.

Nevihtna linija se je okoli 13. ure raztezala od Vrhnike do Železnikov ter se nato odpravila v smeri Ljubljane in Kranja. Močnejša nevihta je v naslednjih minutah potovala južno od Ljubljane proti Grosupljem, dosegla Kranj, nekoliko je namočilo tudi Bled in okolico. Po 14. uri se je nevihtno dogajanje premaknilo na Koroško in Notranjsko ter nakazalo pot proti Dolenjski in jo okoli 15. ure tudi doseglo. Medtem je na zahodu Slovenije spet posijalo sonce. Po 15. uri je bilo dogajanje najbolj pestro na širšem območju Dolenjske in predvsem v Beli krajini. Kot so zapisali na Facebook strani Neurje.si, gre za "konkreten pas močnejših neviht na Dolenjskem, kjer odbojnost dosega tudi 60 dBZ." Dodali so, da se v nekaterih krajih pojavlja toča premera 3 oziroma 4 centimetre. O toči so med drugim poročali tudi s Kočevskega. Ob 16. uri so sporočili še, da je nevihtna linija na jugovzhodu razpadla, tako nevarnosti toče ni več. Razmere so se do 19. ure vsaj začasno umirile, nevihtna linija je svojo pot nadaljevala na Hrvaško, a dneva še ni konec. Kot so opozorili meteorologi Agencije RS za okolje (Arso), so tudi danes zvečer in v prvem delu noči v večjem delu Slovenije možna krajevna neurja.

Kaj so napovedali?

Pri Neurje.si navajajo, da prihaja vremenska motnja, še pred njo pa lahko pričakujemo razvoj posameznih predfrontalnih ploh in neviht, ki bodo sprva nastale nad hribovitimi predeli Slovenije. "V popoldanskih urah pa bo ozračje še bolj nestabilno, zato na severu, v osrednjem delu in na jugovzhodu države (Dolenjska) pričakujemo razvoj neviht, ki lahko prerastejo v krajevna neurja," so opozorili Slovence.

Nevihtno dogajanje se bo po njihovih besedah proti večeru iz vzhoda preselilo tudi na severovzhod države. "Kot v preteklih dneh lahko tudi tokrat pričakujemo močnejše nalive ter silovit veter oz. vetrovni piš. Zaradi večje količine padavin lahko znova narastejo vodotoki oz. hudourniki, prav tako obstaja nevarnost proženja zemeljskih plazov. Ob razvoju neviht lahko ponekod lokalno pričakujemo tudi pojav toče. Nevihte se bodo pojavljale tudi ponoči, ko nas bo prešla vremenska fronta," so sporočili.

Prihodnji teden huda vročina

Agencija RS za okolje je o motnji, ki prihaja, povedala še nekoliko več. Razložili so, da se središče majhnega, a za poletje izjemno globokega ciklona, zgodaj popoldne nahaja nad Nizozemsko, hladna fronta pa sega proti južni Nemčiji. "Trenutno nad Nizozemsko divja pravi vihar, sunki vetra dosegajo hitrosti od 100 do 140 km/h! Hladna fronta bo v prvem delu noči na četrtek dosegla severno Slovenijo," so povedali in opozorili na enako kot Neurje.si, da bodo že pred prihodom fronte pozno popoldne, zvečer in v prvem delu noči pri nas možne močnejše nevihte. "Ker bo pred fronto ozračje precej nestabilno, bo poleg nalivov in sunkov vetra sprva krajevno možna toča," so dejali. Več o burnem dogajanju na Nizozemskem lahko preberete v tem članku.

Po njihovih navedbah se bo jutri ozračje nad vzhodnim delom države že stabiliziralo, krajevne nevihte bodo možne predvsem na zahodu in jugu. Občutno se bo osvežilo. Danes, so povedali, se bodo temperature po nižinah okoli 30 stopinj, jutri popoldne pa bo marsikje po nižinah v notranjosti le okoli 20 stopinj Celzija, ob padavinah pa še nekoliko manj. "Poslabšanje bo s padavinami manj bogato kot tisto, ki smo ga imeli v začetku tedna," je pe navedel Arso in dodal, da nas bo v petek dosegel bolj suh zrak, ozračje se bo stabiliziralo. Vsak dan bo bolj vroče, zato bo prihodnji teden zelo verjetno vročinski val.

meteo.si
Ob 13. uri so bile nevihte že na pohodu