Poročanje o kazalnikih

Zasebni pediater pozval k bojkotu

M.K. / STA
4. 6. 2023, 11.21
Posodobljeno: 4. 6. 2023, 14.19
Deli članek:

Ministrstvo za zdravje je pred dnevi zdravstvenim izvajalcem posredovalo natančnejša navodila za spremljanje in sporočanje kazalnikov kakovosti v zdravstvu. V sindikatu družinskih zdravnikov Praktik.um opozarjajo, da poročanje za zdravnike pomeni dodatne obremenitve, na ministrstvu pa poudarjajo, da je za velik del kazalnikov vir NIJZ.

Dreamstime
p

Bolnišnice vrednosti kazalnikov kakovosti sporočajo že od leta 2010, so za STA pojasnili na ministrstvu za zdravje. Ker pa v zdravstveno dejavnost sodijo tudi druge ravni dejavnosti, ki tvorijo zdravstveno mrežo, je sporočanje o kazalnikih kakovosti letos postalo obvezno za vse ravni zdravstvene dejavnosti. Poleg javnih zdravstvenih zavodov so o kazalnikih kakovosti dolžni sporočati podatke tudi koncesionarji, so dodali.

Na ministrstvu napovedujejo, da bodo rezultati merjenja kazalnikov kakovosti osnova za čimprejšnje ukrepanje in izboljševanje kakovosti zdravstvenega varstva. Zato je odgovornost vsakega zdravstvenega izvajalca, da na podlagi analize rezultatov spremljanih kazalnikov kakovosti izvede korektivne ukrepe in analizira vzroke pri tistih kazalnikih kakovosti, katerih ciljne vrednosti v ustanovi niso bile dosežene.

Kazalnike kakovosti določa priloga uredbe o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja, zmogljivostih, potrebnih za njegovo izvajanje, in obsegu sredstev za leto 2023. Podatke morajo izvajalci sporočati štirikrat na leto, podatke o higieni rok pa vsake pol leta.

Med drugim morajo izvajalci poročati o številu zapletov v zvezi zdravljenjem, zdravili, transfuzijo in padci, o številu nezgod zaposlenih pri delu, o deležu bolnikov z globo vensko trombozo ali pljučno embolijo po kirurških posegih, o pogostosti okužb kirurških ran po izbranih opazovanih kirurških posegih ter o deležih nenačrtovano odpadlih prvih pregledov.

V Sindikatu zdravnikov družinske medicine Slovenije Praktik.um ob tem opozarjajo, da se bosta zaradi dodatnih administrativnih obremenitev obseg storitev in dostopnost v osnovnem zdravstvu še zmanjšala.

"Gre za dodatno delo, za katerega so številne raziskave po svetu dokazale, da ne prinaša koristi za bolnike. Še več, zaradi dodatnih stroškov in dela, ki ni namenjeno obravnavi bolnikov, so lahko bolniki še bolj oškodovani," so poudarili.

Poziv k bojkotu

Pediater Igor Dovnik iz Strokovnega združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije pa je na četrtkovi novinarski konferenci Koordinacije zdravniških organizacij dejal, da bo koordinacija to temo obravnavala na prihodnjem srečanju čez dva tedna. Sam sicer meni, da bi bilo treba zahteve ministrstva o poročanju kazalnikov bojkotirati, saj da za zdravnike pomenijo dodatne obremenitve.

Na očitke o dodatnih obremenitvah so se na ministrstvu za zdravje odzvali z besedami, da je treba o kazalnikih poročati le vsake tri mesece. Za velik del kazalnikov je vir podatkov Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), zato sporočanje ne predstavlja posebne administrativne obremenitve, so poudarili.Ministrstvo za zdravje je sicer pred dnevi objavilo letno poročilo kazalnikov kakovosti za leto 2022.