Kranj

Slovenija je dobila hotel za žuželke

M.K. / STA
4. 6. 2023, 08.59
Posodobljeno: 4. 6. 2023, 09.01
Deli članek:

Ob svetovnem dnevu okolja, ki ga obeležujemo 5. junija, so na eni od kranjskih osnovnih šol postavili hotel za žuželke. Kot so izpostavili na kranjski mestni občini, gre za projekt, ki v prakso prenaša načela krožnega gospodarstva, prispeva k ohranjanju pestrosti naravnega okolja in spodbuja trajnostni razvoj v lokalni skupnosti.

Dreamstime
osa, pik ose, žuželka, žuželke

Leseno skulpturo, ki je izdelana iz obrabljene šolske opreme in nudi novo domovanje različnim vrstam žuželk, ključnim za opraševanje rastlin in ohranjanje ekosistemov, je ob kranjski Osnovni šoli Staneta Žagarja postavilo kranjsko podjetje Flycom Technologies v sodelovanju s kranjsko mestno občino in Fundacijo Vincenca Drakslerja, v kateri omogočajo usposabljanje in zaposlovanja nekdanjih zasvojencev ter oseb z ovirami.

Ti so sodelovali tudi pri kreativni zasnovi in izdelavi hotela za žuželke, pri čemer so uporabili odslužene šolske stole in mize ter druge materiale, katerim so podarili še eno življenje.

Hotel za žuželke je za osnovno šolo, ki svojo zavezanost k trajnosti in ohranjanju okolja v praksi udejanja prek številnih aktivnosti, kot so šola z zeleno streho, sadovnjak s čebelnjakom in aktiven čebelarski krožek, dodatna pridobitev, saj bo učencem ter učiteljem služila kot izobraževalno orodje za spoznavanje pomena ohranjanja raznolikosti življenja, so še izpostavili v kranjski občini.