Dolenjska

FOTO: Pozor, na tem območju lomasti 120-kilogramska medvedka

P.K.
12. 5. 2023, 09.20
Posodobljeno: 12. 5. 2023, 09.25
Deli članek:

V gozdu pri naselju Trebelno (Občina Mokronog) so opazili rjavo kosmatinko. V fotografski objektiv jo je ujel domačin.

Facebook
Jože se je srečal z medvedko.

Predvčerajšnjim je v Trebelnem blizu mlina Retelj v smeri Vinskega vrha Jože opazil medveda in o tem poročal na Facebooku. Pravi, da je šlo za medvedko z mladiči in da je gotovo imela "120 kilogramov in je radovedno gledala. Nekje v bližini je imela mladiče in se je postavila v bran! Jaz pa otrdel kot macola, še premaknit se nisem mogel, v sekundi sem na telefonu pritisnil na gumb za slikanje. Potem pa v dir stran od nje, z rekordno brzino," je zapisal.

Lovska zveza Slovenije sicer priporoča, da v primeru srečanja s to zverjo, ne bežimo. Pojasnjujejo, da je pri medvedih pogost poskus strašilnega napada, "kar pomeni, da želijo človeka, ki je zanje vsiljivec, sprva samo pregnati. To pogosto naredi tudi medvedka, ki vodi mladiča. Nevarno pa je, kadar se človek znajde med medvedko in mladiči. Takrat žival meni, da so njeni mladiči ogroženi in sledi pravi napad."

Zelo so hitri

Razložijo, da so medvedi dobri plezalci, v teku pa dosežejo hitrost do 50 km/h, kar pomeni, da nas lahko ujamejo  v nekaj metrih, zato svetujejo, da ne bežimo ali plezamo na drevo. "Ob srečanju z medvedom se raje vedimo umirjeno – umikajmo se počasi in ritensko, ne obrnimo mu hrbta," je njihov nasvet.