"Mukoma" do dogovora

Pogajanja o plačnem sistemu: Zataknilo že pri vprašanju plačnih stebrov

STA
8. 5. 2023, 22.13
Posodobljeno: 8. 5. 2023, 22.19
Deli članek:

Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja so danes skoraj osem ur sedeli za skupno mizo. Že takoj na začetku se je namreč zataknilo pri vprašanju plačnih stebrov. Predloga odprave plačnih nesorazmerij, ki so ga sindikati pričakovali od vladne strani, jim ta sicer danes še ni predstavila.

Marko Vavpotič / M24
Ministrica za javno upravo Sanja Ajanovič Hovnik.

V skladu z dogovorom z zadnjih pogajanj pred mesecem dni so se o besedilu zakona o skupnih temeljih sistema plač v javnem sektorju v vmesnem času usklajevali znotraj delovne skupine, sestavljene iz predstavnikov vladne in sindikalne strani.

Danes naj bi na krovnih pogajanjih pregledali odprta vprašanja, a se je zataknilo že pri vprašanju plačnih stebrov. Po besedah ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik so na vladni strani pričakovali, da bodo začeli zapirati odprte zadeve, a se je postavilo vprašanje, ali sploh obstaja konsenz glede prenove plačnega sistema.

Pri tem je poudarila, da je vlada svoja izhodišča sindikatom predstavila že februarja in jim pojasnila, da želijo prenovo graditi na vzpostavitvi plačnih stebrov. Danes pa je po njenih besedah kar nekaj ur potekalo usklajevanje, ali o tem sploh obstaja konsenz, in "mukoma" so prišli do dogovora, da stebre načeloma podpirajo. Kot je dodala ministrica, pa na sindikalni strani niso znali povedati, kaj naj bi ti opredeljevali in katere specifike naj bi se znotraj njih obravnavale.

Plačna nesorazmerja

V sindikalnih pogajalskih skupinah sicer vztrajajo, da mora tudi v novem sistemu obstajati primerljivost med stebri. Predvsem pa so na sindikalni strani danes pričakovali, da jih bo ministrica za javno upravo predstavila predlog za odpravo plačnih nesorazmerij. V pogajalski skupini, ki jo vodi Jakob Počivavšek, s tem predlogom tudi pogojujejo svoje sodelovanje v delovni skupini, ki usklajuje besedilo zakona.

Opozarjajo namreč, da gre za povezana vprašanja in da so se tudi dogovorili, da bodo pogajanja o zakonskem predlogu in o odpravi plačnih nesorazmerij potekala vzporedno.

Ministrica je pojasnila, da so glede na to, da nesorazmerja ugotavljajo prvenstveno v odnosu do zdravstva in socialnega varstva, anomalije pa tudi drugod, ne le v plačnem delu, sindikate pozvali, da se opredelijo, ali bi izhajali iz nesorazmerij iz dogovorov, ki so že sklenjeni in znani, oz. bi počakali, kaj se bo dogodilo v zdravstvu in socialnem varstvu in nato iz tega izhajali. Odgovora pa danes ni prejela, je dodala.