Vesoljski turizem

Sprehod po Luni bo mogoč za skoraj vsakogar

A.Z.
8. 5. 2023, 21.58
Posodobljeno: 8. 5. 2023, 22.04
Deli članek:

Bi šli na počitnice na Luno? Očitno se počasi uresničuje zamisel o vesoljskem turizmu. Lunarni hotel bo vsekakor dovolj ekstravaganten za zanimivo izkušnjo.

Profimedia
World Moon Resort.

Idejni snovalci pravijo, da se z zasnovo in načrti ukvarjajo že dvajset let in da želijo svojim gostom kar se da približati pravo vesoljsko izkušnjo. Hotel bo imel namreč le eno lepotno napako: stal bo dejansko kar na dobri stari materi Zemlji.

Podjetje, ki bo gradilo hotel, se imenuje Moon World Resort in načrtuje prvega v nizu veči hotelov postaviti v Dubaju. Hotel bo v marsičem spominjal na hotel na Luni, vključno s kraterji in ostalimi estetskimi dodatki. Investitorji trdijo, da so bo možno tudi sprehoditi po Luninem površju, tak sprehod pa bo stal dodatnih 500 evrov.

Profimedia
World Moon Resort.

Luna bo imela premer 224 metrov njen obseg pa bo 622 metrov, odvisno od lokacije in gradbenega dovoljenja. Soustanovitelj podjetja Michael R. Henderson povedal, da je Luna že zdaj najbolj prepoznavna blagovna znamka, ki jo pozna 7,5 milijarde ljudi.

V vsakem hotelu bodo še kongresne dvorane, savne, restavracije in različnimi tematskimi zabavami, notranjost pa bodo zasnovali v slogu vesoljskih plovil. Dolgoročno želijo zgraditi štiri take hotele, enega še v severni Ameriki, enega v Evropi, enega na Bližnjem Vzhodu ter enega v Aziji. Dubaj pa so kot prvo lokacijo izbrali zaradi priljubljenosti pri turistih.

Profimedia
World Moon Resort.

Edina ovira, ki bi lahko preprečila te smele načrte, je seveda denar. A to ne bi smela biti prevelika težava, če se jim bo le izšel model licenciranja. Tukaj največ ciljajo na velika globalna podjetja, prvega lastnika licence pa naj bi našli do konca tega leta, vložil pa naj bi 4,5 milijarde evrov. Po načrtih naj bi hotel odprli za goste do leta 2027.

Vesoljsko potovanje, pri katerem ne zapustite Zemljo, je po mnenju snovalcev precej cenejše kot pravo potovanje v orbito. Virgin Galactic namreč za svoje izlete, ki so vedno seveda povezani tudi z določenim tveganjem, ponuja za več kot 408.000 evrov.

Profimedia
World Moon Resort.