Domačin iz Glema

Prijavili so, da liščke prodaja v Italijo

Sijan Pretnar
8. 5. 2023, 20.23
Posodobljeno: 8. 5. 2023, 20.31
Deli članek:

"Gospodu smo povedali, da gre za zavarovane vrste in da jih ne sme imeti doma," se je pogovora z domačinom iz Glema v začetku leta 2019 na sodišču spominjala Tjaša Zagoršek iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS). Takrat so v kletkah pri njem našli 20 ptic. Oktobra 2020 so v Glemu znova našli pet liščkov.

Primorske novice
Zatrdil je , da jim je rešil življenje.

Na koprskem okrajnem sodišču se je z zaslišanjem prič nadaljevalo sojenje 66-letnemu Klavdiu Kacu iz Glema, ki mu koprsko tožilstvo v obtožnem predlogu očita kaznivo dejanje nezakonitega ravnanja z zaščitenimi živalmi in rastlinami, saj je imel oktobra 2020 v kletkah pet liščkov (Carduelis carduelis). S tem je kršil zakon o ohranjanju narave in uredbo o zavarovanih prostoživečih živalskih vrstah. Kac je v svojem zagovoru priznal, da je imel liščke v kletkah, a je hkrati zatrdil, da jim je s tem rešil življenje.

Proti koncu oktobra 2020 so inšpektorji z inšpektorata za okolje in prostor z ekipo Društva za opazovanje in proučevanje ptic (DOPPS) prišli v Glem, k domačinu, ki so ga že leto pred tem obravnavali tudi policisti. Poleg kletk z liščki so našli tudi pasti za lov ptic pevk.

V Glem prihajali po afrodiziak?

Ornitologinja Tjaša Zagoršek iz društva DOPPS je na sodišču povedala, da so že leta 2017 iz Glema dobili elektronsko pošto, v kateri so vaščani poročali, da se njihov sosed ukvarja z lovom na ptice, da opažajo vozila z italijanskimi registrskimi tablicami in da gre za "nečedne posle". Takrat so obvestili inšpektorat za okolje in prostor, a ni bilo odziva, je dodala. Več klicev so dobili tudi v začetku leta 2019, domačini so naznanjali sume kaznivih dejanj, zato so zadevo prijavili koprski policijski postaji.

Ko so se s policisti odpravili na teren, so v Glemu našli enajst čižkov, tri liščke, enega zelenca, dva plotna strnada in nekaj domačih vrabcev. Vse so obročkali in izpustili, razen čižka, ki so ga oskrbeli v veterinarski ambulanti. Jeseni 2020 pa so se pridružili inšpektoratu za okolje, ki je pri več ljudeh preverjal sume nezakonitega lova na ptice. Odpravili so se tudi v Glem, kjer so, kot omenjeno, že obravnavali podoben primer. Tokrat so v kletkah našli pet liščkov, je potrdila ornitologinja. Tri so po obročkanju izpustili, dva pa so zaradi oslabelosti odpeljali v azil na Muti.

Primorske novice
V Glemu so našli dve pasti za lov ptic.

Poleg liščkov v kletkah našli tudi dve pasti

Sodnici Meliti Černe je Tjaša Zagoršek odgovorila, da so bili liščki, ki so jih našli oktobra 2020 pri Kacu, odrasli. V Glemu so našli tudi dve pasti za lov ptic. Leta 2019 je imel živolovko, v kateri živa ptica s petjem privabi druge ptice. Oktobra 2020 pa je imel pasti tipa durca, v katero se nastavi semena. Ko ptica prileti, se sproži mehanizem, palčka se premakne in past se zaprte.

Na vprašanje, kakšna je cena liščkov, pa je ornitologinja odgovorila, da je ta odvisna od povpraševanja, okvirno pa so cene od 50 do 150 evrov. "Italija je črni trg številka ena za ptice. Imajo jih za afrodiziak in jih zato jedo," je pojasnila Tjaša Zagoršek. Jeseni leta 2020 so se od domačina poslovili z upanjem, da pri njem ne bodo več našli kletk s pticami. "Rekel nam je, da nam tega žal ne more obljubiti, ne govorimo pa o kanarčkih," se je še spomnila ornitologinja.

"Če je gnezdo na tleh, ga prestavimo nazaj na drevo"

Kac je v svojem zagovoru povedal, da je ptice našel, ko jih je nevihta vrgla iz gnezda na vrhu ciprese. "Če v naravi najdemo gnezdo, ga pustimo tam. Mladički imajo starše, ki jih hranijo. Če je gnezdo na tleh, se ga prestavi nazaj na drevo," je priča opisala pravilen način ravnanja v takih primerih.

Tudi Aljaž Mulej, zunanji sodelavec Prirodoslovnega muzeja, ki je v Glemu v obeh primerih obročkal ptice, je potrdil, da so domačinu že prvič povedali, da tega ne sme početi in da za poškodovane ptice skrbijo druge pristojne ustanove. Tudi on je povedal, da so oktobra 2020 v Glemu našli štiri odrasle liščke, le en je bil, kot se spomni, mladiček.

Nazadnje so zaslišali še svetovalca iz koprske enote inšpektorata za okolje in energijo, ki je oktobra 2020 opravil pregled v Glemu. Tja so se v okviru akcije na terenu odpravili zaradi predhodnih prijav. Kac je moral po njegovi odredbi uničiti dve kletki, pasti z vabo. Ocenil je, da sta bili pasti delujoči.

Glede starosti ptic pa je povedal, da je bila ta pavšalna, pri tem jim pomagajo sodelavci prirodoslovnega muzeja in ornitologi. Pojasnil je, da je v okviru prekrškovnega postopka Kac poravnal globo. Sojenje se bo nadaljevalo sredi junija. Odvetnica Brankica Savić, ki zagovarja Kaca, je predlagala postavitev izvedenca za ptice in zaslišanje sosede, ki bi lahko potrdila, da je Kac liščke reševal. Obdolženi je v svojem zagovoru še povedal, da bi liščke izpustil na prostost, a so v Glem pred tem prišli inšpektorji.

Primorske novice
Povedal je, da bi liščke izpustil na prostost, a so v Glem pred tem prišli inšpektorji.