Žolčne razprave

Medtem ko v parlamentu debatirajo, »iz narave odvzetih« že 158 medvedov

Marjana Tomšič Vovk
8. 5. 2023, 19.11
Deli članek:

Slovenski medvedi marsikomu ne pustijo spati: eni tarnajo zaradi škode, ki jo povzročajo kmetom, drugi so prestrašeni zaradi napadov na ljudi, tretji pa so zgroženi nad tem, da nameravamo v Sloveniji letos kar 230 teh živali, ki so sicer zavarovana in zaščitena vrsta, »odvzeti iz narave«.

Profimedia
Mnogi se sprašujejo, ali je odstrel res najboljša rešitev.

Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan je v začetku aprila izdal odločbo za odstrel 230 rjavih medvedov, s čimer naj bi preprečili »resno škodo ter zagotovili zdravje in varnost ljudi«. Glede na ocene strokovnjakov z biotehniške fakultete s profesorjem Klemnom Jerino na čelu, namreč v Sloveniji biva okoli 1100 medvedov, zato so konflikti s človekom vse pogostejši. Na ukrepe pa so se ostro odzvali nevladniki, češ da gre za kršitev slovenske in evropske zakonodaje ter interes po dobičku (lovski turizem in prodaja medvedjega mesa). Premier Robert Golob je zato ministra Brežana pozval, naj odločbo zamrzne in še enkrat preveri ustreznost rešitve. A po njunem srečanju je odločba vseeno ostala v veljavi, medtem pa se je pred dnevi v državnem zboru odvila skupna seja odbora za infrastrukturo, okolje in prostor ter odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, na kateri so vlado pozvali, naj oblikuje vsebinsko platformo za široko javno razpravo o vprašanju upravljanja populacij velikih zveri.

Za odstrel, da bomo lahko sobivali

Poslanka NSi Iva Dimic trdi, da imamo v Sloveniji eno najvišjih gostot populacije medvedov na svetu. Prevelika številnost populacije vodi v konflikte, ki ogrožajo tudi varnost ljudi. Lani so po podatkih poslanke medvedje v Sloveniji najpogosteje povzročali škodo na drobnici, sadnem drevju in čebelah. Zato se NSi, ki je predlagala skupno sejo, zavzema za izvedbo aprila določenega odstrela medvedov, s čimer se bo preprečila resna škoda in zagotovila boljša varnost ljudi. Odločitev ministra za odstrel medvedov je pozdravil tudi predsednik Lovske zveze Slovenije Lado Bradač, pri tem pa izrazil željo po večjem poudarku in vplivu strokovnjakov, ki se leta ukvarjajo s tem, kako priti do želenih ciljev upravljanja populacije medvedov. Po prepričanju Boruta Sajovica (Svoboda) lahko živali in ljudje sobivajo znotraj meja naše države, sobivanje pa ni mogoče, če je številnost zveri prevelika – in ta trenutek je, je opozoril.

Pixabay
Ocenjujejo, da v Sloveniji živi približno 1100 rjavih medvedov.

Usmrtitev bolj humana kot kontracepcija?

Iz razprave članov odborov izhaja, da je večina poslanskih skupin naklonjena nedavno izdani odločbi za odstrel medvedov. Izjema je poslanska skupina Levica, kjer odstrela v takšnem obsegu ne podpirajo. Poslanki Tatjana Greif in Nataša Sukič sta opozorili na poseganje ljudi na okolje medvedov ter interese turističnega in trofejnega lovstva. V Levici se sprašujejo, zakaj se toliko pozornosti posveča ukrepom za večjo smrtnost, ne pa za manjšo rodnost medvedov. »Profesor Klemen Jerina, človek, ki je 'strokovno' ocenil, da je za uravnavanje populacije rjavega medveda iz narave treba 'odvzeti' (beri: ubiti, usmrtiti) 230 medvedov, je na današnji seji na vprašanje, ali je odstrel res edina rešitev za zmanjšanje številnosti medvedov, odgovoril, da je zanj kontracepcija medvedov manj humana od usmrtitve. No, zdaj vsaj vemo, zakaj je sezona lova (tudi na trofeje!) na medvede v polnem zagonu,« se huduje Sukičeva.

Razprave potekajo, medvede pa medtem streljajo

Odločitev o odstrelu medvedov ni bila preprosta, bila pa je nujna, je na seji dejal Jerina. Minister Brežan je spomnil, da je ministrstvo temeljito proučilo vse druge možnosti za preprečevanje konfliktov, a druge opcije razen odstrela niso prišle v poštev. Odbora sta na koncu potrdila, naj se ukrepi upravljanja populacije medveda nadaljujejo in načrtujejo ob široki vključenosti strokovnjakov in zainteresiranih nevladnih organizacij. Na podlagi naprednih praks naj se okrepi izvajanje različnih ukrepov, ki spodbujajo sobivanje zveri in človeka, odbora pa naj predlagata vladi, naj oblikuje vsebinsko platformo za široko javno razpravo o tej problematiki.

A medtem ko se o pravilnosti odločitve odstrela 230 medvedov torej še vedno žolčno razpravlja, se izdano dovoljenje za odvzem medvedov izvaja in nikoli ni bilo prekinjeno. »Do danes je bilo iz narave odvzetih 158 medvedov,« pravi Brežan.