Vzor iz Niša?

Mladi zdravniki Slovenije pravijo, da že delajo brezplačno

R.T.
17. 4. 2023, 21.46
Posodobljeno: 17. 4. 2023, 21.52
Deli članek:

Pred dnevi je zanimanje požela vest iz Srbije, kjer so na kliniki za kardiologijo v Nišu zdravniki opravili večje število neplačanih nadur, s čimer so skrajšali čakalne vrste. Kaj na to pravijo mladi slovenski zdravniki. Ljudje jih menda sprašujejo, če bi tudi oni delali brezplačno.

Profimedia
/

Na spraševanje dela slovenske javnosti so se odzvali v skupini Mladi zdravniki Slovenije, ki po svoji definiciji vključujejo zdravnike pripravnike, sobne zdravnike, specializante in specialiste do 5 let po specialističnem izpitu. Pravijo, da že zdaj delajo brezplačno. »Po eni strani z neplačanimi nadurami, po drugi s propadlim dopustom,« pravijo v zapisu na svoji strani.

Svoje navedbe argumentirajo s pomočjo ankete, ki so jo izvedli maja 2022. »Več kot tri četrtine sodelujočih poroča, da se jim je že zgodilo, da za delo preko rednega delovnega časa niso bili plačani, pri čemer se eni tretjini to dogaja vsak teden ali bolj pogosto. Ne propadajo le nadure, pač pa tudi redni letni dopust. Skoraj polovici (48 %) sodelujočih se je že pripetilo, da jim je propadel del letnega dopusta, ker ga niso mogli koristiti, pri petini (19 %) ni šlo zgolj za kak dan, pač pa za velik del odmerjenega letnega dopusta.« Tako je zapisano v deli ankete.

Mladi zdravniki Slovenije izpostavljajo še delo v pro bono ambulantah, kjer po njihovih besedah zdravijo številni izkušeni slovenski zdravniki, in humanitarne odprave v države v razvoju. V slednjih so mladi slovenski zdravnikih med prvimi na svetu, sorazmerno na velikost države.

»V kolikor bi šlo ob taki akciji v Sloveniji za storitve, ki jih ZZZS ne bi plačal javnim zdravstvenim zavodom, bi bili le-ti na veliki finančni škodi, saj je delo zdravnika kirurga zanemarljiv strošek ob vseh ostalih stroških velike operacije (material, intenzivna nega, delo vseh ostalih članov ekipe, zdravila, itd.). Tak predlog lahko razumemo kot še en udarec za slovenske javne bolnišnice,« zaključujejo svoj odziv.