Bojijo se zlorab

Temu novemu zakonu slovenska Cerkev rekla "ne"

P.K.
5. 5. 2023, 19.30
Posodobljeno: 5. 5. 2023, 22.19
Deli članek:

Slovenska javnost je v zadnjih letih do vprašanja, ali tudi pri nas na smrt bolnim posameznikom, ki doživljajo neznosno trpljenje, omogočiti prostovoljno končanje svojega življenja ali ne, kazala mešane občutke. Kaj v resnici misli o novonastalemu predlogu zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja (ZPPKŽ), ki bi to omogočal, pa se bo pokazalo v naslednjih tednih.

Profimedia
Odklonilna do ZPPKŽ so po besedah enega od soavtorjev zakona Andreja Pleterskega vodstva zdravniških organizacij.

Teče namreč šestdesetdnevni rok zbiranja podpisov podpore novonastalemu predlogu zakona. Če mu jo bo izkazalo najmanj pet tisoč oseb, bo naša država korak bližje temu, da vsem, ki so hudo bolni in ne morejo ozdraveti ter se pri tem neznosno mučijo, olajša trpljenje, saj bodo lahko uveljavljali pravico do prostovoljnega končanja svojega življenja.

Odklonilna do ZPPKŽ so po besedah enega od soavtorjev zakona Andreja Pleterskega vodstva zdravniških organizacij. Po njegovih besedah zakon odklanjajo, ker izhajajo iz stališča, da je poslanstvo zdravnika reševati človeška življenja. "Kot je utemeljil predsednik Slovenskega zdravniškega društva, profesor Radko Komadina, zakonu nasprotujejo, ker skruni njihovo samopodobo," je povedal Pleterski. Da izrazi svoje najnovejše mnenje čakajo tudi Komisijo RS za medicinsko etiko.

Kaj pa o zakonu meni Katoliška cerkev? Ta je na svoji spletni strani zapisala, da se zavzema "za spoštovanje človeškega življenja od spočetja do naravne smrti, zato zavrača končanje življenja z aktivno evtanazijo ter odločno nasprotuje uzakonitvi nasilnega končanja človeškega življenja s t.i. medicinsko zastrupitvijo," so zapisali in dodali, da v Sloveniji "ni potrebe po uvedbi evtanazije, saj je ta v nasprotju s pravico do življenja in solidarnostjo med zdravimi in bolnimi. Prav tako uzakonitev evtanazije odpira vrata za številne zlorabe, sprevrača pomen zdravstva in medicine ter je pogostokrat razumljena kot ekonomski ukrep za zmanjšanje izdatkov za bolne in ostarele," so izrazili svoje stališče.

Kaj so povedali državljani?

Po raziskavi Slovensko javno mnenje je leta 2009 evtanazijo kot sprejemljivo ocenilo 60 odstotkov vprašanih, leta 2022 pa že 74 odstotkov. Zelo podobno številko je pokazala javnomnenjska raziskava Ninamedie maja lani, v kateri je uzakonitev možnosti prostovoljnega končanja življenja podprlo že 76,5 odstotka vprašanih.