Bližnje srečanje

VIDEO: Volk gozdarja na Ajdovskem pričakal kar ob cesti

R.T.
26. 4. 2023, 14.05
Posodobljeno: 26. 4. 2023, 14.20
Deli članek:

V Sloveniji živi okoli 120 volkov, človeku se načeloma izogibajo.

Zajem zaslonske slike
Pri volku je dejavnost lovske zveze usmerjena predvsem v ozaveščanje o njegovem pomenu in izvajanje monitoringov, s katerimi ugotavljajo prisotnost volka v posameznih loviščih.

Slovenski državni gozdovi so objavili videoposnetek njihovega izvajalca, ki se je minuli teden srečal z volkom, in sicer v okolici Cola na Ajdovskem.

V komentarjih pod objavo je mogoče zaslediti, da domačini tam volkove dnevno videvajo, menda celo tik ob naselju.

Razvit sistem samoregulacije

V Sloveniji sicer živi okoli 120 volkov. Najdemo jih predvsem na Kočevskem in Notranjskem, vse bolj pa se širijo tudi v zahodno in severno Slovenijo. Človeku se načeloma izogibajo.

V številu odstreljenih volkov so precejšnja nihanja. Leta 2010 je bilo odstreljenih devet, leta 2013 le en, leta 2016 pa ni bilo odstrela. V letu 2019 je številka skočila na 19, največ v zadnjih 13 letih, lani je padla na štiri. Za odstrel volkov izdajajo le posamezna dovoljenja.

Na splošno v Sloveniji ni enotnega mnenja o tem, koliko volkov bi bilo treba letno odstreliti in koliko jih okolje še lahko prinese. Prav tako ni odgovora na vprašanje o optimalnem številu volkov. Znano pa je, da imajo volkovi za razliko od medvedov bolj razvit sistem samoregulacije, ki preprečuje, da bi se prenamnožili in prekomerno vplivali na svoj plen.