Ponavljajoče kršitve

Kazenska ovadba zaradi kršenja delavskih pravic v Modi Mi&Lan

R.T.
26. 4. 2023, 11.33
Posodobljeno: 26. 4. 2023, 16.36
Deli članek:

Delovna inšpekcija je ugotovila vrsto nepravilnosti in kršitev v tekstilnem podjetju Moda Mi&Lan iz Gornjih Petrovcev, ki zaposluje okoli 100 ljudi. Inšpektorat je vložil kazenske ovadbe.

Jure Kljajić
Podjetje Moda-Mi&Lan ima prostore v Gornjih Petrovcih.
V podjetju podjetju Moda Mi&Lan je direktor nekdanji član Murine uprave Milan Mörec. Inšpektorat za delo je v tem podjetju v zadnjih 11 letih opravil 33 inšpekcijskih nadzorov in ugotovil 42 kršitev. Gre za ponavljajoče kršitve pravice zaposlenih.

Vodja območne enote Inšpektorata za delo Murska Sobota Matej Štivan je danes povedal, da delodajalec ni izplačal plače za marec, dodatka za prehrano in celotnega regresa za leto 2022. Ugotovili so še, da da delavcem niso izplačevali nadur in niso upoštevali izrabo letnega dopusta.

Pred dnevi je spletni portal Vestnik poročal, da v podjetju Moda Mi&Lan že več let krši pravice delavcev. Nimajo plačanega regresa, delavci delajo ob sobotah, a ne dobijo izplačanih (nad)ur oziroma ne dobijo prostega dne, prihaja tudi do zamud pri plačah in izplačilu nadomestila za malico in potne stroške, je pisal Vestnik.

Delavce je po velikonočnih praznikih ob vrnitvi na delo na vratih stranišča pričakal napis, da morajo toaletni papir za lastne potrebe prinesti s seboj. »To je višek, kar se zdaj dogaja. Tega nikjer ne vidiš,« je za Vestnik pred časom zgroženo povedala ena od delavk.

Na dan, ko bi morali prejeti marčevsko plačo, je podjetje pristalo v blokadi, delavci pa so dobili 90 evrov regresa, kar pomeni, da jim za leto 2022 delodajalec dolguje še nekaj manj kot tisoč evrov, je nedavno na kršitve opozorila predstavnica Zveze svobodnih sindikatov Pomurje Zdenka Bobovec.

V zadnjih treh letih je inšpektorat delodajalcu že izdal za 5500 evrov glob. Odločbo z izrekom globe 1500 evrov pravni osebi in 150 evrov odgovorni osebi, ker delodajalec delavcem ni omogočil izrabe preostanka letnega dopusta, zaradi neizplačila dela regresa, ker delodajalec delavcem ni omogočil izrabe letnega dopusta je izdal še odločbo z izrekom globe 4500 evrov pravni osebi in 450 evrov odgovorni osebi.

Po odpravi nepravilnosti v zvezi z letnim dopustom in regresom je bila globa znižana na 1500 evrov za pravno osebo, odgovorna oseba je dobila zgolj opomin. Dodatnih 2500 evrov je dobilo podjetje in dodatnih 600 evrov odgovorna oseba, ker delodajalec ni prijavil nezgode pri delu.