Nenavadno

Ste vedeli, da vas v kliničnem centru operirajo tudi roboti?

P.K.
3. 3. 2023, 07.18
Posodobljeno: 3. 3. 2023, 07.25
Deli članek:

Iz UKC Ljubljana so sporočili, da roboti operirajo že od leta 2018 oziroma izvajajo robotsko asistirane posege, ki so jih do zdaj našteli že 1.000.

STA
Tako izgleda robot.

Ob tem mejniku so sporočili, da "je robotska kirurgija upravičila vsa pričakovanja in jih na nekaterih področjih tudi presegla," so dejali.

Pojasnili so, da gre pri robotski kirurgiji za tehnološko dovršeno orodje, ki ga v celoti upravlja kirurg in omogoča izvedbo večjih, zapletenih kirurških posegov skozi majhne reze. "Zaradi desetkrat povečane slike, ki je tridimenzionalna, je izvedba posega natančnejša. Inštrumenti delujejo podobno kot gibi rok pri odprti kirurgiji, vendar brez tresenja rok. Sistem upravlja kirurg prek posebne konzole in inštrumentov, ki so vpeti na bolnika, in posnema izkušnjo odprte operacije z ohranjanjem naravnega odnosa oko-roka-inštrument in intuitiven nadzor inštrumentov," so razložili in dodali, da njihovi urologi in abdominalni kirurgi denimo operirajo z najsodobnejšo tehnologijo pete generacije robotskih sistemov da Vinci.

Rezultati posrgov z roboti so v UKC Ljubljana po njihovih besedah celo boljši od svetovnega povprečja, "zaradi česar smo postali prepoznavni in cenjeni v Evropi, kar se kaže s predavanji naših strokovnjakov na mednarodnih kongresih, objavami v strokovni literaturi in povpraševanju bolnikov iz tujine po naših storitvah," so še sporočili iz naše največje bolnišnice.