Ministrica pojasnuje

Svet RTV Slovenija konstituiran, "a ne vemo, kako bi lahko začel z delom"

J.V.
23. 2. 2023, 14.40
Posodobljeno: 23. 2. 2023, 14.54
Deli članek:

Usoda našega največjega javnega in kulturnega servisa je v rokah ustavnih sodnikov.

Bobo
Kulturna ministrica Asta Vrečko.

V uradnem listu so objavljena imena šestih novih članov novega sveta RTV Slovenija. Skupaj je tako vanj imenovanih devet članov in je po določbah novele zakona o RTV Slovenija konstituiran, a zaradi odločbe ustavnega sodišča še ne bo smel delovati.

"Svet RTVS je bil konstituiran, imenovani so bili člani, objavljeni v uradnem listu, je pa res, da zaradi zadržanja zakona, kar je bilo s strani ustavnega sodišča objavljeno v ponedeljek, svet RTVS naj ne bi imel pristojnosti, da bi lahko začel s svojim delom," je po seji vlade pojasnila kulturna ministrica Asta Vrečko"Kljub temu pa je treba povedati, da nadzornemu svetu RTVS in pa programskemu svetu RTVS, je pa potekel mandat," je nadaljevala. Vrečko priznava, da v tem trenutku na RTVS ni delujočega sveta: "Na to so v ločenih mnenjih opozarjale tudi nekatere ustavne sodnice."

"Preučujemo možnosti, spoštujemo pa tudi odločitev ustavnega sodišča. Po naši interpretaciji je svet bil konstituiran, a zaradi zadržanja zakona ne vemo, kako bi lahko začel z delom," je še pojasnila in poudarila: "Razmere na RTV Slovenija vsekakor niso dobre, na to opozarjamo na vladi in na ministrstvu za kulturo, odkar smo prišli na to mesto." Ministrica je še izrazila upanje, da bo ustavno sodišče pohitelo z odločanjem, "da naš največji javni in kulturni servis začne oporavljati svojo dolžnost objektivnega informiranja".

Ustavno sodišče se je sicer v ponedeljek odločilo zadržati izvrševanje prvega, drugega, četrtega in petega odstavka 23. člena novele zakona o RTVS, ki med drugim določajo postopek sklica prve seje novega sveta RTVS. V celoti pa je zadržalo 24. in 25. člen novele, ki med drugim določata, da svet v šestih mesecih po konstituiranju sprejme nov statut, da v 15 dneh po konstituiranju objavi javni razpis za predsednika in člane uprave ter način glasovanja predsednika in vsakega člana uprave.

Sašo Švigelj
Nekdanji ustavni sodnik Ciril Ribičič.

Ustavno sodišče je s tem, ko je zadržalo del novele zakona o RTVS, a obenem dovolilo konstituiranje novega sveta zavoda, ustvarilo pravno negotovost, je za STA pojasnil nekdanji ustavni sodnik Ciril Ribičič. Spomnil je, da so na takšen izid opozorile tri ustavne sodnice v odklonilnih ločenih mnenjih. Izpostavile so, da bo prišlo do negativnih posledic, saj da z zadržanjem dela novele imenovanj v novi svet zavoda niso ustavili.

Zadržan namreč ni bil tisti člen v noveli, po katerem je novi svet zavoda konstituiran, ko je vanj imenovanih devet svetnikov, kar se je zgodilo v sredo. Prav tako ni bil zadržan člen v noveli, ki pravi, da po konstituiranju novega sveta prenehajo opravljati delo programski in nadzorni svet ter nanju vezani odbori. Tako ima ta trenutek pravno podlago za obstoj samo novi svet zavoda, ki pa nima pravne podlage za dejansko delovanje. Stari programski in nadzorni svet sta s tem ostala brez pravne podlage za svoje delovanje in obstoj. Sodišče pa je odločilo, da končno konstituiranje sveta zavoda ni mogoče, kar pa Ribičič ocenjuje za negotovost, saj se ne ve, kaj končno konstituiranje sploh označuje.

Na RTVS so sicer v teh dneh potekale nekatere kadrovske menjave. Uredništvo notranje politike naj bi kot vršilec dolžnosti prevzel Martin Nahtigal, nekdanji novinar tednika Domovina. Uredništvo zunanje politike pa je kot vršilka dolžnosti prevzela Ksenija Koren, nekdanja predstavnica za odnose z javnostjo v kabinetu predsednika vlade v času druge vlade Janeza Janše. Ob tem na RTVS še vedno dela kot urednica dnevno informativnih oddaj in dnevna urednica oddaje Odmevi.