Je kriv krompir?

Zagrebški policisti bruhali, po hodnikih in straniščih padali v nezavest ...

R.T.
23. 2. 2023, 13.33
Posodobljeno: 23. 2. 2023, 13.33
Deli članek:

Iz hrvaške prestolnice poročajo o množični zastrupitvi v policijskih vrstah.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V Zagrebu naj bi se zastrupilo več policistov. Po poročanju časnika 24sata so očevidci poročali o »bruhanju« in »padanju v nezavest.« Prizori so bili strašni, krivec za zastrupitev pa naj bi bil pokvarjen, nepravilno skladiščen krompir s preveliko vsebnostjo solanina.

»Strašno je bilo videt, ljudje so bruhali in po straniščih padali v nezavest, pa tudi v pisarnah, na hodnikih,« so za časnik pojasnili sogovorniki iz več policijskih postaj. Vse skupaj se je odvilo včeraj, zaradi hudih simptomov zastrupitev pa naj bi se na urgencah znašlo več deset policistov. Sporni krompir je bil različnim policijskim postajam dostavljen iz centralne kuhinje.

Strup solanin se nahaja v vseh zelenih delih krompirja, na splošno pa ga vsebujejo vrste iz družine razhudnikovk, kot so paradižnik, paprika, jajčevci, feferoni in seveda krompir. Rastline se s solaninom obranijo pred škodljivci, prisoten pa je tako v plodovih kot gomoljih. Že v zelo majhnih količinah povzroča prebavne in nevrološke težave, vključno z bruhanjem, drisko, želodčnimi krči, srčno aritmijo, glavobolom in vrtoglavico. V večjih količinah so posledice še hujše. Nastopijo halucinacije, paraliza in mrzlica, tudi smrt.