Z nekaj izjemami

Sabor odloča: na Hrvaškem bodo od 1. julija letos ob nedeljah trgovine zaprte

E. J.
23. 2. 2023, 13.00
Posodobljeno: 23. 2. 2023, 13.13
Deli članek:

Trgovci bodo lahko izbrali 16 nedelj v letu, v katerih bi delali, poročajo hrvaški mediji.

Profimedia
Trgovina v Zagrebu: kmalu bodo tudi hrvaške trgovine zaprte ob nedeljah in praznikih, z nekaj izjemami.

Hrvaška vlada je danes v sabor poslala dokončni predlog zakona o trgovini, po katerem bi bile trgovine ob nedeljah praviloma zaprte, trgovci pa bi lahko izbrali 16 nedelj v letu, v katerih bi delali, novi zakon pa bi začel veljati 1. julija,  je dejal minister za gospodarstvo in trajnostni razvoj Davor Filipović.

Profimedia
Minister za gospodarstvo in trajnostni razvoj Hrvaške Davor Filipović.
"Imamo končni predlog zakona o trgovini, pošiljamo ga v drugo obravnavo v parlament. Minister Filipović bo predstavil podrobnosti. Verjamemo, da bo prispeval h kakovostnemu delovanju vseh. Želeli smo ga narediti vzdržnega in kakovostno, z vsemi zainteresiranimi smo se posvetovali," je dejal Plenković na začetku seje vlade. Delovni čas v trgovini je, kot je dejal, urejen tako, da so trgovine ob nedeljah in praznikih zaprte, tedensko maksimalno obseg delovnega časa, ki si ga trgovec samostojno razporedi od ponedeljka do sobote, pa je določeno na 90 ur, piše hrvaški Index.

Profimedia
Predsednik hrvaške vlade Andrej Plenković.
"Predvideli smo nekaj izjem, ki bodo delovale tudi ob nedeljah"

»Ko ta končni predlog zakona primerjamo s prvo obravnavo, smo zaradi potrebe po oskrbi prebivalstva, neprekinjenega izvajanja javnih služb in obratovanja tistih objektov, ki zaradi specifičnosti običajno delajo ob nedeljah in praznikih, predvideli nekaj izjem, ki bodo delovale tudi ob nedeljah. Glede na prvo obravnavo so iz teh izjem izločili pekarne, ker smo upoštevali vse, kar je bilo obravnavano na odborih in v parlamentu,« je dejal Filipović. Glede možnosti dela ob nedeljah pa, kot je navedel, predlog zakona predvideva 16 delovnih nedelj v celem letu. Predlagano je tudi, da zakon začne veljati 1. julija, zaradi prilagajanja poslovnih subjektov pa se v letu 2023 16 delovnih nedelj do uveljavitve novega zakona ne šteje v delovne nedelje. Po predlogu trgovec na podlagi individualnih potreb, sezonskosti, mikrolokacije in drugih pomembnih dejavnikov samostojno določi, katerih 16 nedelj v letu je delovnih.  Zakon predpisuje izjeme od splošnega pravila, ki se nahajajo znotraj ali so njihov sestavni del železniških in avtobusnih postaj, letališč in trajektnih pristanišč, pristanišč celinske plovbe, ladij, letal in trajektov za prevoz oseb in vozil, bencinskih servisov, bolnišnic, hoteli, kulturni prostori in verske ustanove ter drugi subjekti v kulturi, muzeji, centri za obiskovalce ali interpretacijski centri, navtične marine, kampi, družinske kmetije in razglašena zavarovana območja narave v skladu s posebnimi predpisi. Izjeme veljajo tudi za odkup primarnih kmetijskih pridelkov, prodajo lastnih kmetijskih pridelkov na stojnicah in klopeh na tržnicah ter prodajo lastnih kmetijskih pridelkov na stojnicah in klopeh na veletržnicah, občasno prodajo na sejmih in javnih prireditvah ter prodajo. preko prodajnih avtomatov in prodaje na daljavo.

Distribucija tiska prek kioskov, kot posebna oblika prodaje izven prodajaln, je lahko odprta ob nedeljah in praznikih od 7. do 13. ure. Kot piše v obrazložitvi, so navedene izjeme predpisane zaradi potrebe oskrbe prebivalstva, neprekinjenega izvajanja javnih služb in obratovanja tistih objektov, ki zaradi posebnih potreb potrošnikov običajno delujejo ob nedeljah in praznikih.