Kurentovanje na Ptuju

Najprej razburjala Ceca, sedaj alkohol

R.T.
23. 2. 2023, 10.26
Posodobljeno: 24. 2. 2023, 13.01
Deli članek:

Letošnje kurentovanje na Ptuju je zagotovo med najbolj razburljivimi v zadnjih letih. Najprej je strasti razgrel otvoritveni koncert Cece Ražnjatović, na koncu še prispevek Televizije Slovenije, ki je pokazal, da je del kurentovanja tudi alkohol. Slednje je očitno močno prizadelo Ptujčane.

Jure Kljajić
Na Ptuju je letos potekalo že 63. tradicionalno Kurentovanje.

Pusta smo pokopali, a se za njim še vedno kadi. Vsaj na Ptuju, kjer je letos potekalo že 63. tradicionalno Kurentovanje. Dogajanje v karnevalski prestolnici Slovenije je namreč prejšnji teden obiskala tudi novinarska ekipa oddaje Tednik in pripravila prispevek, v katerem so govorili tudi o tem, koliko alkohola se med karnevalom spije. Prispevek je bil narejen šegavo in ko tak umeščen na konec same oddaje. A vsebina je močno zmotila prebivalce Ptuja in lokalne oblasti. Županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek je na urednico oddaje Tednik Jeleno Aščić naslovila tudi pismo v katerem je med drugim zapisala: »Prispevek v oddaji Tednik, novinarja Gorazda Dominka, je namesto prikaza bistva Kurentovanja le-tega ponižal in ga želel prikazati kot primitivno dogajanje, kjer v prvi vrsti nista etnografsko izročilo in ohranjanje običajev, temveč navadno, ceneno pijančevanje. lz prispevka je namreč razbrati, da se je avtor zavestno odločil zmanipulirati in zavesti sogovornike ter jih zlorabil na najnizkotnejši možni način, kar je zmotilo širši krog gledalcev oddaje in sprožilo ogromno izjemno kritične debate. Tovrsten način poročanja so ostro obsodili številni, tudi v novinarskih vrstah, zavedajoč se pomena dogodka ne le na Ptujskem, temveč v širšem domačem in tujem prostoru

zajem zaslona
Novinar Gorazd Dominko je odkril, da se med karnevalom na Ptuju pije alkohol.

V nadaljevanju županja zapiše še: »Poznavalci tradicije, Ptujčani, ki s to tradicijo živimo, etnografski liki, nenazadnje vsi, ki v tem času nadenemo masko, smo ogorčeni, kako je lahko nekdo iz novinarske stroke tako pavšalno, predvsem pa omalovažujoče predstavil nekaj, kar Kurentovanje v svoji biti predstavlja, sporoča in uči. Če koga, je lahko sram vas.« Na koncu županja še izrazi mnenje, da bi bilo na mestu opravičilo.

Domen Hren, vodja organizacije komercialnega dela letošnjega Kurentovanja, prispevek TV Slovenija vidi kot metanje polen pod noge: »V ta projekt je vloženega toliko dela, da si metanja polen pod noge enostavno ne zaslužimo. Glede na izkušnje letošnjega leta z nekaterimi mediji naslednje leto sploh ne bomo več sodelovali oziroma jim ne bomo dovolili poročanja iz dvorane, ker so Kurentovanju delali izjemno negativno reklamo. Kurentovanje še zdaleč ni le Ceca in špricar, smo pa se iz tega veliko naučili." Pri tem Hren s prstom kaže predvsem na RTV Slovenija oziroma posamezne urednike in novinarje.

Za odziv smo prosili tudi urednico Tednika Jeleno Aščić, a ga še nismo prejeli, povedno pa je, da omenjenega prispevka niso uvrstili med vsebine, ki si jih je mogoče ogledati preko spletnega multimedijskega portala RTVSLO.si, kamor praviloma uvrščajo vse prispevke iz oddaje Tednik.

Mestna občina Ptuj
Županja Nuška Gajšek meni, da bi bilo opravičilo na mestu.