Najhujša delovna nesreča v Sloveniji

Zaključena preiskava eksplozije v Melaminu: smrti posledice nepravilnosti, kazensko ovadili pet oseb

J.P.
22. 2. 2023, 08.38
Posodobljeno: 22. 2. 2023, 08.48
Deli članek:

Preiskovalci so ugotovili več nepravilnosti, ki so pravno formulirane zlasti v Zakonu o varnosti in zdravju pri delu in njegovih podzakonskih aktih.

Sašo Švigelj
Umrlo je sedem delavcev.

Ljubljanski kriminalisti so zaključili preiskavo eksplozije v kočevski kemični tovarni Melamin in požara, ki je sledil. To je bila doslej najhujša delovna nesreča v Sloveniji. Preiskavo je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani.

Kot so ugotovili, je bila kemijska snov, ki so jo na območje tovarne pripeljali s tovornim vozilom, prečrpana v napačen rezervoar. Zaradi nekompatibilnosti kemijskih snovi je med prečrpavanjem prišlo do močne eksplozije in posledično do požara.

Umrlo je sedem delavcev, od tega pet na kraju (trije državljani Slovenije in dva Bosne in Hercegovine) in dve čez nekaj dni v ljubljanskem kliničnem centru (državljan Slovenije in državljan Makedonije), lažje poškodovanih je bilo 31 oseb, ki so se takrat nahajale v neposredni okolici tovarne.

Sašo Švigelj
Do eksplozije je prišlo pri prečrpavanju epiklorhidrina iz avtocisterne, pri tem se je porušil tudi del železne konstrukcije obrata.

Te osebe so utrpele lažje opekline oziroma so bile sprejete v zdravniško oskrbo zaradi vdihavanja ogljikovega monoksida. Nastala pa je tudi večja premoženjska škoda tako na območju tovarne kot v okolici na raznih objektih in vozilih. Skupna ocenjena materialna škoda po nestrokovni oceni presega 37 milijonov evrov.

Več nepravilnosti

Preiskovalci so ugotovili več nepravilnosti, ki so pravno formulirane zlasti v Zakonu o varnosti in zdravju pri delu in njegovih podzakonskih aktih. Ugotovljene so bile vzročne zveze opustitve dolžnega ravnanja za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev in nastalo posledico.

Z ljubljanske policijske uprave so sporočili, da obstaja utemeljeni sum, da ravnanje ni bilo v skladu s predpisi in tehničnimi pravili o varnostnih ukrepih. Posledica tega je bila smrt sedmih ljudi, večja premoženjska škoda in več oseb z lažjimi telesnimi poškodbami, zato so zoper štiri fizične in eno pravno osebo podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, in sicer zaradi storitve kaznivih dejanj Ogrožanje varnosti pri delu po 201. členu Kazenskega zakonika (kar se kaznuje z zaporom od enega do osmih let) in Povzročitev splošne nevarnosti po 314. členu Kazenskega zakonika (kar se kaznuje z zaporom do petih let).