Oskrba s cisternami

Pozor! Po nesreči v Melaminu odsvetujejo uporabo pitne vode

G.G./STA
28. 5. 2022, 11.10
Posodobljeno: 28. 5. 2022, 11.13
Deli članek:

Po katastrofi v kočevski tovarni Melamin so prišla prva opozorila o onesnaženju pitne vode.

STA / Robert Latin
Po eksploziji v Melaminu se je nad tovarno vil črn dim. Možno je, da so tako imenovana onesnaževala prišla do pitne vode.

Po mnenju Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in Agencije RS za okolje (Arso) obstaja verjetnost povezave oz. možnost zatekanja onesnaževal iz tovarne Melamin Kočevje prek reke Rinže ali Bilpe v vire pitne vode. Zato NIJZ na teh vodovodnih sistemih odsvetuje uporabo vode za pitje, pripravo hrane in izvajanje osebne higiene, je v petek na svoji spletni strani objavilo javno komunalno podjetje Hydrovod. Uporaba pitne vode je odsvetovana iz vodovodnih sistemov  Bilpa, Vrh - Krkovo, Spodnji Log, Brezovica - Vimolj, Laze pri Predgradu, Knežja Lipa, Predgrad - Dol, Koprivnik, Kostel - Kaptol -Delač in Žaga

Za vse porabnike na tem območju bodo nujno potrebne količine pitne vode, okoli 20 litrov na osebo, zagotovili z dovozom pitne vode s cisternami.

Ena cisterna vodo dnevno vozi v kraje Koprivnik (10.45), Nemška Loka (12.00), Brezovica (12.30), Vimolj in Kralji (13.15), Čeplje (14.00), druga pa v kraje Jelenja vas (10.45) in Predgrad (11.35), Dol (13.00), tretja pa v kraje Knežja Lipa (10.45), Spodnji log (11.30) in Laze (13.00).

Do tragične nesreče je v Melaminu prišlo 12. maja, ko je, po prvih domnevah zaradi človeške napake, pri prečrpavanju snovi prišlo do eksplozije in požara. V nesreči je umrlo šest ljudi, še pet jih je bilo poškodovanih, od tega ena oseba huje.

NIJZ je takrat okoliškim prebivalcem na območjih, ki so bila izpostavljena dimu in sajam, svetoval, naj vrtnine zavržejo ter naj očistijo vse površine, ki jih je dosegel dim in so bile vidno onesnažene s sajami. Glede uporabe pitne vode je svetoval upoštevanje navodil upravljavca vodovoda. Vodje intervencije, poveljnik Gasilske zveze Kočevje Leon Behin je takrat zagotovil, da ni prišlo do iztekanja požarne vode v okolje, torej da "se vse vode, ki so bile onesnažene, nahajajo v rezervoarjih, ki jih ima v ta namen Melamin, in bodo v nadaljevanju odpeljane".