Shod poklicnih gasilcev

Proti ministrici leteli predmeti, Šarec kot gasilec nad dogajanjem presunjen in užaloščen

S.R.
16. 2. 2023, 16.24
Posodobljeno: 16. 2. 2023, 16.34
Deli članek:

Minister za obrambo Marjan Šarec je dejal, da ga je dogajanje na današnjem shodu poklicnih gasilcev presunilo. Videl je močno uporabo pirotehnike, ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik pa je morala prizorišče zapustiti, saj so proti njej začeli leteti predmeti.

Sašo Radej
Marjan Šarec

Nezadovoljstvo s svojim položajem so danes v Ljubljani izrazili poklicni gasilci, ki so na shod prispeli opremljeni z dimnimi baklami in drugo pirotehniko. Poklicni gasilci zahtevajo predvsem odpravo krivičnih plačnih nesorazmerij in pošteno vrednotenje svojega dela. V sindikatu poklicnega gasilstva pričakujejo, da se gasilce uvrsti v primerne plačne razrede, da se odpravijo plačna nesorazmerja in se jih enako obravnava kot nekatere druge skupine. Gre torej za scenarij, ki smo mu bili ob povsem porušenih plačnih razmerjih v zadnjih mesecih priča pogosto, a so gasilci danes uprizorili nekoliko bolj dramatičen šov.

Marko Vavpotič / M24
Protestni shod gasilcev na Trgu republike v Ljubljani.

V dimu ter ob pokanjem in zvokih trobelj so vladi dali jasno sporočilo, da so zaradi svojega položaja jezni, na kar jim na ministrstvu za javno upravo odgovarjajo, da so poklicni gasilci ena bolje plačanih poklicnih skupin v javnem sektorju, njihove plače pa vseskozi rastejo. Pred vladno stavbo sta se med gasilce odpravila tudi ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik in minister za obrambo Marjan Šarec. Slednji nad dogajanjem na prizorišču ni bil niti najmanj navdušen, ravno obratno, kot gasilca ga je drama užalostila. »Protest je legitimna oblika delovanja. Današnje dogajanje me kot gasilca žalosti. Danes smo na protestu videli močno uporabo pirotehnike. Presunilo me je, kako je morala ministrica zapustiti prizorišče, ker so proti njej začeli leteti predmeti,« je pojasnil Šarec. Ministrica je morala namreč prizorišče zapustiti v spremstvu policistov, saj so ti ocenili, da kraj ni več varen. Kot je pojasnila sama, je ob njej »dvakrat močno počilo,« proti njej pa je poletelo tudi več predmetov.

Marko Vavpotič / M24
Protestni shod gasilcev na Trgu republike v Ljubljani.

Marko Vavpotič / M24
Protestni shod gasilcev na Trgu republike v Ljubljani.