Zgroženi mladi zdravniki

»Na Facebooku se pogovarjajo, kako nasilno obračunati z zdravniki, jih ubiti«

Polona Krušec
31. 1. 2023, 16.05
Posodobljeno: 31. 1. 2023, 16.10
Deli članek:

Prejšnji teden je v Splošni bolnišnici (SB) Celje razburjen bolnik poškodoval dva zaposlena. Enemu je lažje poškodoval roko, drugemu pa je s čelnim udarcem zlomil nos. Žrtev napada pa je še ena oseba, in sicer medicinska sestra, ki je zaradi dogajanja doživela šok, ki je vodil v srčni infarkt. Po naših informacijah ni življenjsko ogrožena.

Bobo
V celjski bolnišnici so zaradi dogodka varovanje zaposlenih in objekta dvignili na najvišjo zakonsko določeno raven.

Kot so sporočili iz bolnišnice, napadalec ni bil resno bolan. Na urgenco je prišel brez napotnice, bil je nestrpen in precej glasen. Po napadu je pobegnil, vendar ga je celjska policija kmalu izsledila. Osumljen je storitve kaznivega dejanja povzročitve lahke telesne poškodbe. V celjski bolnišnici so zaradi njegovega dejanja varovanje zaposlenih in objekta dvignili na najvišjo zakonsko določeno raven.

Po besedah vodstva celjske bolnišnice je v njihovem zdravstvenem zavodu že v preteklosti prihajalo do komunikacijskih konfliktov, predvsem verbalnih, a fizičnih napadov v zadnjih letih ni bilo. Sicer pa so povzročitelji tovrstnih incidentov poleg pacientov tudi njihovih spremljevalci.

»Še premalo ste jih dobili«

Združenje Mladi zdravniki Slovenije je zaradi dogodka zgroženo. Ob njem so opozorili, da jih enako kot nasilni dogodek skrbi, kar se je po njem dogajalo na svetovnem spletu. Na družbenih omrežjih so namreč objave, povezane z nasilnim dogodkom v Celju, množično komentirali tudi Slovenci. Povedali so, da so bili njihovi odzivi na incident povsem neprimerni – med njimi so se vrstili tudi neposredni pozivi, naj se nasilje nad zdravniki in ostalim zdravstvenim osebjem nadaljuje. »Mnogi opravičujejo nasilneža, veliko je celo ščuvanja k še več nasilja nad zdravstvenimi delavci,« so povedali Mladi zdravniki. Tako je denimo pod objavo o dogodku v celjski bolnišnici mogoče videti komentarje, kot so: »Še več bi jih morali nalomiti. To je posledica, ker tako delate z nami«, »Kaj je, dohtarčki, še premalo ste jih dobili«, »Napadalca popolnoma razumem«, in podobno.

Streljanje na urologa

V združenju Mladi zdravniki Slovenije so poudarili, da razumejo stiske pacientov, ki izvirajo iz dolgih čakalnih dob in sistemskih težav, a da za razmere »niso krivi zdravstveni delavci«. Bojijo se, kam lahko eskalira gnev pacientov, »ki ga je v zadnjih tednih vse bolj čutiti v bolnišnicah in ambulantah. Želimo si, da bi politiki in mediji bolj jasno in glasno obsodili nasilje nad zdravstvenimi delavci,« so njihove besede.

Kirurg, eden od članov združenja Mladi zdravniki Slovenije, se ob aktualnem dogajanju sprašuje, ali se mora ponovno zgoditi grozljiv napad izpred šestih let, ko je urološki bolnik v izolski bolnišnici pred ambulanto ustrelil mladega specialista urologije, očeta dveh majhnih otrok, Luisa Guillerma Martineza Bustamanteja. »Razlog za streljanje so bili nedopustna čakalna doba (krivec sistem in strategija vlade, ne pa zdravnik, ki gara do izgorelosti) ter večletno blatenje in predstavljanje zdravnikov v slabi luči s strani glavnih medijskih hiš in politike (brez kančka vesti ali odgovornosti).«

Skupina, ki spodbuja nasilje nad zdravniki

V svojem pismu, ki ga na spletni strani združenja deli kirurg, opisuje svoj nabito poln delovni dan, ko skupaj dela kar 32 ur, kar vključuje vse od jutranje vizite, dela v specialistični ambulanti, kjer med osmo in drugo uro pregleda 30 bolnikov, do dela na urgenci, kjer se ukvarja s 30 do 50 pacienti, ter »podaljške«, za katere ga zjutraj prosi šef, »če lahko po dežurstvu ostanem in ne odidem domov, ker manjka kolegov za asistenco v operacijski. Asistiram. Po vsaki operaciji preoblečem popolnoma zmočeno, preznojeno majico. Ob 15. uri, po 32 urah dela, zapustim bolnišnico,« priča o svojem delovniku, med katerim ima »ves čas stik z vidno nastrojenimi ljudmi proti zdravnikom, udrihajo z nesramnimi komentarji. Med drugim izvem za Facebook skupino z več sto člani, v kateri se aktivno pogovarjajo, kako nasilno obračunati z zdravniki, jih tudi ubiti …«

Osrednje sporočilo, ki nam ga želi predati, je, da so zdravniki »tu za vas, želimo vam pomagati, radi vam pomagamo. Vedno želimo narediti karseda najbolje. Smo pa tudi ljudje, ki lahko naredimo napake, to morate razumeti, zmeraj se bodo dogajale. Zlasti v nedelujočem sistemu, kjer je bolnikov preveč, kjer so naši delavniki predolgi. Hvaležnost bolnika je zdravniku najlepše plačilo.«