Moč in nadzor

Slovenski športnik šokiral z objavo gole žene na svetovnem spletu

Polona Krušec
23. 1. 2023, 18.49
Deli članek:

Prejšnji vikend je slovenski olimpijec Tim Kevin Ravnjak poskrbel za škandal, o katerem so poročali celo tuji mediji. Svojo soprogo, s katero sta se razšla, je na družbenih omrežjih pokazal golo.

Dreamstime
V konkretnem primeru gre za intimnopartnersko nasilje na spletu, o katerem govorimo, ko se elektronske komunikacije in internet uporabijo za izvajanje nasilja, omejevanja, zastraše

Deskar Tim Kevin Ravnjak je končal zvezo z Nino Klinar, s katero sta se poročila leta 2021 na Maldivih in kasneje dobila hčer, ki danes šteje eno leto. Po tem dogodku Ravnjak z objavami na družbenih omrežjih razkriva podrobnosti iz njunega življenja. Prejšnji konec tedna je denimo športnik šokiral z novo objavo iz njune skupne preteklosti, in sicer s fotografijo njenega razgaljenega mednožja. Instagram, kjer se je fotografija pojavila, jo je hitro umaknil, prav tako je ukinil Ravnjakov profil.

Po tem incidentu se je oglasila tudi njegova nekdanja žena in med drugim dejala, da kot mamica in ženska nikomur ne privošči, da se znajde v taki situaciji. Povedala je tudi, da ne bo pojasnjevala okoliščin oziroma se zagovarjala pred širšo javnostjo, saj je to »potrata mojega časa in energije, ki ju hranim za hčerko. Eden glavnih razlogov, da tega ne storim, je tudi, da bom vedno lahko moji punčki brez slabe vesti pogledala v oči, ona pa upam, da bo nekoč ponosna name in da ji bom vzor. Vzor pri tem, kako se obnaša, kako biti sočuten do sočloveka, kaj pomenita spoštovanje in dostojanstvo ter v prvi vrsti to, da si najprej človek. In to mi je vredno več kot karkoli,« je komentirala incident in dodala, da zaupa pristojnim organom, tako sodišču kot kriminalistom, da svoje delo opravljajo tako, kot je treba, in »da bo na koncu zmagala resnica; sama močno verjamem v to, da resnica vedno pride na dan, hočeš ali nočeš«.

Profimedia
Tim Kevin Ravnjak

Moč in nadzor

V konkretnem primeru gre za intimnopartnersko nasilje na spletu, o katerem govorimo, ko se elektronske komunikacije in internet uporabijo za izvajanje nasilja, omejevanja, zastraševanja, nadzora nad trenutno ali bivšo intimno partnerico. »Gre za zlorabo mehanizmov moči in nadzora v odnosih, ki pogosto izhaja iz ljubosumja in nezaupanja. Tako se klasično intimnopartnersko nasilje podaljšuje in razširja tudi na splet, kjer partnerji ali nekdanji partnerji uporabljajo digitalne tehnologije za (nadaljevan) nadzor in nadlegovanje partnerja,« je zapisano v publikaciji Odklikni! Ustavimo spletno nasilje nad ženskami in dekleti izdajatelja Fakultete za družbene vede.

Konkretno gre za maščevalno pornografijo oziroma spolno zlorabo na podlagi slikovnega materiala – nekonsenzualno objavljanje in razširjanje zasebnih fotografij ali videoposnetkov spolne narave za javno poniževanje žrtve. »Povzročitelj je pogosto nekdanji ali trenutni partner, ki želi z zlorabo zasebnih posnetkov oziroma z grožnjo žrtev osramotiti oziroma jo prisiliti, da razmerja ne konča,« je še razvidno iz publikacije.

Instagram
"Nikomur ne privoščim, da se znajde v taki situaciji," je dejala Nina Klinar.

To morate storiti

Na policiji smo preverjali, ali je avtor objave sporne fotografije zagrešil kaznivo dejanje, kakšno in kakšna je zagrožena kazen zanj. Pojasnili so, da je kvalifikacija samega kaznivega dejanja odvisna od mnogih dejavnikov od samega nastanka fotografije naprej. »Glede na znano bi morda lahko šlo za sum storitve kaznivega dejanja zlorabe osebnih podatkov ali morebiti neupravičenega slikovnega snemanja,« so dejali in dodali, da v vsakem primeru »žrtve pozivamo, da vsako tovrstno dogajanje prijavijo. Zavedamo se, da gre v takšnih primerih za travmatične dogodke, ki povzročajo velike, dolgoročne stiske. Policisti bomo storili vse, da kazniva dejanja preiščemo in ukrepamo zoper storilce.«

V keho za tri leta

Preverili smo tudi kazenski zakonik, in sicer 143. člen, ki pravi, da »kdor javno objavi posnetke ali sporočila druge osebe s seksualno vsebino brez privolitve te osebe in s tem huje prizadene njeno zasebnost, se kaznuje z zaporom od treh mesecev do treh let«.

Sicer Spletno oko, portal, namenjen anonimnim prijavam nezakonitih vsebin na spletu, poroča, da praksa iz tujine kaže, da se žrtve izsiljevanja z intimnimi posnetki redko odločijo za prijavo na policiji. »Razloge za to gre iskati v dejstvu, da je izsiljevanje eden izmed novejših trendov in da se svetovne zakonodaje in preiskovalni organi nanj še niso uspeli učinkovito odzvati.«