Obeta se sneženje do nižin

Končno dobre vesti za ljubitelje snega, ali pa jih čaka nič več kot močvara?

S.R.
12. 1. 2023, 09.47
Posodobljeno: 12. 1. 2023, 09.49
Deli članek:

Zaenkrat vse kaže, da se lahko na začetku naslednjega tedna nadejamo obilice padavin, a zaenkrat še ni povsem jasno, ali bodo v obliki snežink ali dežnih kapljic.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Četrtek bo povečini sončen z najvišjimi dnevnimi temperaturami od 5 do 10, na Goriškem in ob morju do 12 stopinj Celzija, a se bo ponoči oblačnost znova povečala, napovedujejo meteorologi pri Agenciji RS za okolje. Zjutraj bodo nato najnižje temperature okoli 0, ob morju okoli 5 stopinj Celzija. Čeprav bo pretežno oblačno, bo večinoma suho, pri čemer bo ponekod zapihal jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 3 do 8, na Goriškem in ob morju okoli 10 stopinj Celzija.

V noči na soboto nas lahko nato prehodno obiščejo padavine, nato se bo znova delno razjasnilo, a bo zjutraj in dopoldne po nekaterih nižinah megleno. V nedeljo se bo vreme znova postavilo na glavo, ali pa na noge. Povsod se bo pooblačilo, na Primorskem in Notranjskem pa bo pričelo deževati. 10-dnevna modelska napoved agencije Arso kaže, da se bodo z nedelje na ponedeljek padavine razvlekle čez celotno državo, pri čemer bo v delih snežilo do nižin. Temperature se bodo razen na jugovzhodu Slovenije gibale kakšno stopinjo Celzija nad ničlo, sneženje pa preti predvsem severu, severozahodu in severovzhodu, s snežinkami pa se lahko soočijo tudi v osrednji Sloveniji. Na jugozahodu bo deževje.

Arso
Modelska napoved za naslednjih 10 dni.

Da bi se lahko meja sneženja v ponedeljek v notranjosti hitro spustila do nižin, so včeraj napovedali tudi ljubiteljski vpremenarji na spletišču Ciklon.si. »Večina meteoroloških izračunov kaže na obilne padavine zlasti v zahodni polovici Slovenije. Do dogodka je še slabih 5 dni, zato seveda še prav nič ni odločenega, za ljubitelje snega pa trenutno kaže odlično,« so navedli in dodali, da bo poslabšanje trajalo najmanj do četrtka. »Začetek druge polovice meteorološke zime bi lahko prinesel vrhunec letošnje zime.«