HUDI LOG NA KRASU

Iskali so granate, našli pa okostji vojakov iz prve svetovne vojne

Danijel Cek
12. 1. 2023, 06.01
Deli članek:

Okostje najmanj dveh italijanskih vojakov je od prve svetovne vojne do minulega petka ležalo v zasutem jarku nad Hudim Logom. Pirotehniki državne enote, ki po največjem požaru v naravi v zgodovini Slovenije prečesavajo pogorišče na goriškem Krasu, so v petek z detektorji zaznali kovinske predmete, med kopanjem z bagrom pa naleteli na čelado in okostje.

Državna enota NUS
Med naboji in kostmi so našli še konjsko podkev, kar lahko nakazuje še na kakšno presenečenje.

Minuli petek so na novogoriški operativno-komunikacijski center poklicali pripadniki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi in prijavili, da so med iskanjem granat na pogorišču velikega požara nad vasjo Hudi Log, tik ob cesti, ki vodi od Kostanjevice na Krasu proti Opatjemu selu, naleteli na človeško okostje. Tiskovni predstavnik novogoriške policijske uprave Dean Božnik je že potrdil, da so novogoriški kriminalisti opravili pregled kraja in o najdbi obvestili novogoriško okrožno sodišče in tožilstvo. Gre sicer za aktivnosti, ki so zakonsko določene ob takih dogodkih, v resnici pa so bolj formalnosti, saj je bilo po predmetih ob okostju takoj jasno, da gre za vojake iz prve svetovne vojne. Ko so kriminalisti še formalno potrdili, da ne gre za kaznivo dejanje, so o najdbi obvestili upravo za vojaško dediščino obrambnega ministrstva, ki je (bo) prevzela postopek na terenu. Kosti so policisti zbrali in evidentirali ter jih predali kolegom z obrambnega ministrstva.

Državna enota NUS
Nad Hudim Logom je moralo biti kot v peklu: v šestih dneh so pirotehniki našli kar 159 neeksplodiranih granat, bomb in drugih ostankov prve svetovne vojne.

Čelada ni bila prazna ...

Pirotehniki so to območje v petek prečesavali že šesti dan. Izkazalo se je, da so bili nad Hudim Logom izkopani jarki italijanske vojske, ki se je v prvi svetovni vojni trudila osvojiti Kostanjevico na Krasu. V šestih dneh so pirotehniki državne enote na eni sami parceli odkrili skoraj pol tone granat, bomb in drugih nevarnih ostankov vojne. Vsakič so teren najprej prečesali z detektorji kovin in se nato na točkah, kjer so zaznali kovine, z mini bagrom lotili kopanja. Tako je bilo tudi minuli petek, ko je delavec z roko bagra zakopal v globino in skupaj s kamenjem in zemljo na površje povlekel naboje in kosti. Na kaj je naletel, ni bilo jasno do tretjega izkopa, v katerem se je med prstjo pojavila italijanska vojaška čelada. V nasprotju s številnimi drugimi najdbami pa čelada ni bila prazna, temveč so bile v njej lobanjske kosti.

Pri sebi je imel 25 lir

Pirotehniki so poklicali policiste in začeli kopati. Izkopali so vse kosti, jih zložili na folijo, med njimi pa so odkrili še dvanajst okvirjev s skupno 72 naboji za puško in kovanec za 25 lir. Puške (še) niso našli. Med kostmi so našli tudi nekaj nedoločljivih kosov kovine, za katere domnevajo, da so šrapneli – deli bombe ali granate, ki je verjetno eksplodirala v bližini. Da gre za okostje italijanskega vojaka, je bilo jasno po značilni čeladi, zvezdicah na gumbih oblačil in strelivu. Poznavalci domnevajo, da šrapneli ob kosteh pričajo o bridkem koncu življenja vojaka. V bližini je verjetno eksplodirala granata in v enem mahu ubila vojaka ter ga zasula v jarek. Čevljev niso našli, temveč le nekaj koščkov ostankov obleke. Okostje je ležalo dober meter pod površjem. Ko so kriminalisti kosti sestavili v okostje, so po dveh dodatnih stegnenicah in delih medenice ugotovili, da je takrat v jarku obležal še najmanj en vojak. Podroben pregled najdbe je pokazal, da ta leži nekoliko globlje, zato so se pirotehniki umaknili in bodo delo prevzeli za izkope vojaških grobišč usposobljeni strokovnjaki.

Državna enota NUS
Okostje neznanega italijanskega vojaka. Ob sebi je imel 12 okvirjev nabojev, pri sebi pa 25 lir.

Pri nas največ Nemcev

Za tovrstna opravila ima obrambno ministrstvo sklenjeno pogodbo z idrijskim podjetjem Avgusta. Njihovi arheologi in drugi zaposleni so pod Šembijami na Bistriškem v začetku leta 2020 izkopali okostja 31 nemških vojakov, ki so padli v zadnjih dneh druge svetovne vojne. Predstavnik podjetja Gregor Zupančič nam je povedal, da grobišče temeljito pregledajo, izkopljejo ostanke, na podlagi teh poskušajo izvedeti čim več podatkov o enoti, vzroku smrti ... nato pa okostja predajo v kostnico. Okostja nemških vojakov, teh je pod površjem Slovenije največ, nato predajo nemškim oblastem, ki jih pietetno pokopljejo na treh pokopališčih v Sloveniji: v Celju, Ljubljani ali Kranju. Ker so pirotehniki našli kosti še drugega vojaka, bodo arheologi Avguste verjetno kmalu kopali tudi nad Hudim Logom.