Poziv k prenehanju uporabe pirotehnike

Je pokanje petard v bližini psa označeno kot mučenje živali in kakšna je kazen?

E.J./STA
22. 12. 2022, 13.26
Deli članek:

Pokanje petard in ostalih pirotehničnih sredstev povzroča živalim stres in celo fizično bolečino, saj večina živali sliši veliko bolje kot ljudje, so sporočili iz ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

profimedia
Posameznika, ki je spoznan za krivega mučenja živali, lahko kaznujejo z denarno kaznijo ali z do enega leta zapora.

Uporaba pirotehničnih izdelkov je po zakonu dovoljena v času med 26. decembrom in 1. januarjem, a so zahteve po popolni prepovedi pirotehnike vsako leto glasnejše. Pred nekaj leti je peticijo na to temo podpisalo več kot 50.000 ljudi. So pa zdaj na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pozvali k prenehanju uporabe pirotehnike, saj poleg nevarnosti za človeka, predstavlja tudi nevarnost za živali. 

Posebej občutljivi so psi in konji

Negativnim vplivom uporabe pirotehničnih sredstev so izpostavljeni psi, mačke in druge hišne živali, kakor tudi rejne živali. Še posebej so na poke pirotehničnih sredstev občutljivi psi in konji, so sporočili z ministrstva. 

profimedia
342. člen - Kot mučenje živali se šteje vsako ravnanje ali opustitev ravnanja, storjeno naklepno, ki živali povzroči hujšo poškodbo, dalj časa trajajoče ali ponavljajoče se trpljenje, ali pa škodi njenemu zdravju, kot mučenje pa se smatra tudi nepotrebna ali neprimerna usmrtitev živali.

Kaj pravi zakon?

Zakon o zaščiti živali sicer prepoveduje obmetavanje živali s petardami ali drugimi pirotehničnimi sredstvi. Kadar so ta dejanja storjena naklepno in imajo za posledico hujšo poškodbo, dalj časa trajajoče trpljenje ali smrt živali gre za sum kaznivega dejanja mučenja živali. Za takšno kaznivo dejanje je v določilu Kazenskega zakonika predvidena denarna kazen ali zaporna kazen do enega leta, so še zapisali. 

Če p0brskamo, pa najdemo natančnejšo obrazložitev o mučenju živali, ki ga je pred časom podalo ministrstvo: v peti alineji prvega odstavka 15. člena Zakona o zaščiti živali so določena prepovedana dejanja: obmetavanje s petardami ali drugimi pirotehničnimi sredstvi, obmetavanje s kamenjem ali drugimi predmeti … Nadzor nad to določbo izvaja policija in uradni veterinarji. Če gre za prekršek, je predpisana globa za posameznika od 800 do 1.200 evrov, je veljalo še leta 2020.

profimedia
Psi in konji so na poke petard najbolj občutljivi.
Če pa dejanje izpolnjuje kriterije, ki so predpisani v 4. členu zakona, pa gre za sum mučenja živali, ki je kaznivo dejanje. Kot mučenje živali (342. člen) se šteje vsako ravnanje ali opustitev ravnanja, storjeno naklepno, ki živali povzroči hujšo poškodbo, dalj časa trajajoče ali ponavljajoče se trpljenje, ali pa škodi njenemu zdravju, kot mučenje pa se smatra tudi nepotrebna ali neprimerna usmrtitev živali. Posameznika, ki je spoznan za krivega mučenja živali, lahko kaznujejo z denarno kaznijo ali z do enega leta zapora.

Na ministrstvu so še zapisali, da z živalmi sobivamo in bi jih morali tudi spoštovati in biti do njih pozorni in prijazni.