Stari grehi

Novoizvoljeno predsednico Natašo Pirc Musar doletela kazenska ovadba

R.T.
22. 12. 2022, 11.01
Posodobljeno: 22. 12. 2022, 11.06
Deli članek:

Ne bomo imeli samo prve predsednice, imelo bomo tudi prvo osebo na tej funkciji, ki je bila deležna kazenske ovadbe.

Bobo
Nataša Pirc Musar

Popoldne bo zaprisegla nova, sploh prva predsednica v samostojni Sloveniji. Nataša Pirc Musar bo uradno prevzela posle od svojega predhodnika Boruta Pahorja in začela petletni mandat, ki so ji ga v drugem krogu podelili volivke in volivci. Zatrdila je, da se bo kot predsednica oglasila vselej, ko bo ocenila, da so kršene človekove pravice. Hkrati pa je zagotovila, da se ne bo vpletala v politiko na dnevni bazi. Kot opozarjajo pri Reporterju, pa Pirc Musarjeva ne bo zgolj prva ženska na tej funkciji, temveč tudi prva predsednica, zoper katero je policija vložila kazensko ovadbo. Gre za sedem let staro zadevo, povezano z Rdečim križem Slovenije (RKS).

Pirc Musarjeva je bila leta 2015 nekaj mesecev predsednica te humanitarne organizacije, le dober mesec dni po začetku mandata pa je njen zasebni zavod Info Hiša Rdečemu križu izdal fiktivni račun za pravno svetovanje 778 evrov, o čemer so na portalu že poročali. Svetovanje po njihovih navedbah nikoli ni bilo izvedeno, temveč je šlo za izplačilo honorarja za poslovodenje na RKS, do katerega je bila sicer upravičena. Tako ni sporno izplačilo kot tako, do katerega na koncu ni prišlo oziroma je bil denar vrnjen, temveč to, da je šlo za izdajo fiktivnega računa, ki ni izkazoval resnične vsebine, s čimer bi se Pirc Musarjeva izognila plačilu dohodnine in prispevkov za ZPIZ in ZZZS. Kot še poročajo pri Reporterju, je notranji nadzor na RKS izplačilo ustavil, denar je bil vrnjen, plačilo pa je bilo nato izvedeno pravilno osebno. Skratka, fiktivni račun je bil izdan, plačilo pa pred odpravo »napake« izvedeno.

Pri Reporterju poročajo, da je policija v povezavi s primerom prejšnji teden vložila kazensko ovadbo, kar so jim potrdili na okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani.