Genialka

Petletna Sia je deklica, ki že brezhibno računa

Estera Korošec
13. 12. 2022, 20.31
Deli članek:

Sia Pernat iz Stanošine (občina Podlehnik) je že od prvega leta starosti kazala zanimanje za številke in barve. Njena starša, Biserka Erhatič in Dejan Pernat, sta jo pri tem poskušala na primeren način spodbujati, predvsem skozi igro in premišljeno izbiro igrač. Pri štirih letih je že znala zapisovati številke, pri petih pa lahko s pomočjo računala (abak) v pičlih treh minutah izračuna več kot 30 računov.

Osebni arhiv
Na mednarodno tekmovanje v Dubaj sta jo spremljala starša.

Da je prava matematična genialka, je pred kratkim dokazala v Dubaju, kjer je potekalo mednarodno tekmovanje Brainobrain v hitrostnem računanju. Tam je v svoji starostni skupini osvojila najvišjo mogočo nagrado, šampionski pokal.

»Konec septembra smo sprejeli odločitev, da se bomo tekmovanja udeležili, zato smo začeli intenzivno trenirati, večkrat na dan po tri minute. Sprva je Sii uspelo v tem času izračunati šest računov, čez dobra dva meseca pa že 35, kar je res neverjetno,« je povedala njena mama Biserka in poudarila, da Sia že dobro leto in pol obiskuje poseben program Brainobrain na Ptuju: »Naša trenerka Urška Bratoš je res izjemna učiteljica, saj poučuje srčno in predano. Otroke zna na pravilen način spodbujati in motivirati, kar je res zelo pomembno. Sia je v tem obdobju zelo napredovala, postala je tudi veliko bolj samozavestna, pridobila je pri koncentraciji, fokusu.«

Brez treme med dva tisoč genialnimi matematiki

Sia se je pripravljala dober mesec in pol, z mamico pa sta skupaj izračunali več kot šest tisoč računov. Precej primerov je izračunala kar na pamet. V Dubaj jo se spremljala tudi njena punčka Anika, ki je z njo sedela celo na letalu. Pred začetkom tekmovanja, na katerem je sodelovalo več kot dva tisoč genialnih otrok z vsega sveta, Sia ni imela prav nobene treme, le malo je postala zaskrbljena, ko so morali tekmovalci na sredo dvorane, starši pa na tribune. To je sicer dan čiste briljantnosti, ki jo otroci pokažejo s svojo koncentracijo, domišljijo, samozavestjo in športnim duhom. Zmagovalci pa postanejo samo najhitrejši in najbolj natančni.

Osebni arhiv
Na tekmovanje v Dubaj jo je spremljala punčka Anika.

Tako majhna, da je komaj dosegla mizo

»Sia je bila tako majhna, da je komaj dosegla mizo. In potem so se začele tiste tri minute. V dvorani je bila čista tišina, vsak pa je držal pesti za svojega favorita. Sia se je tokrat res izkazala in zelo sva ponosna nanjo. Je pa bila zmagovalka tako za naju kot ostale sorodnike, še preden je sploh stopila na letalo. Osvojeni pokal je nagrada za vloženi trud in hkrati velika motivacija za nadaljnje delo,« je povedala mama Biserka.

Ob prihodu domov so starši prejeli številne čestitke, v podlehniškem vrtcu pa so ji pripravili prav posebno dobrodošlico s plakatom in baloni. Zelo so se razveselili tudi županovega povabila na svečani sprejem.

Kadar ne računa, pleše ter se igra z lego kockami in barbiko.

Sia obiskuje tudi ure angleščine, zelo rada pleše, posluša pravljice, sestavlja lego kocke in se igra z barbikami. Je izjemno ljubka in prijetna deklica, ki še ne ve, kaj bo počela, ko bo odrasla. Vsekakor pa si želi še na kakšno matematično tekmovanje, predvsem zato, ker je lepo zmagovati. Nujna starša jo bosta podprla pri vseh njenih odločitvah.

osebni arhiv
Sia lahko v manj kot treh minutah izračuna 35 računov.