Tudi o dogajanju v ZD Ljubljana

Bešič Loredan: "Če ne bi bilo tega varovanja, bi že zdavnaj odstopil s te funkcije"

J.V./STA
13. 12. 2022, 20.18
Posodobljeno: 13. 12. 2022, 20.21
Deli članek:

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, ki je izrazil nezadovoljstvo nad vodenjem ZD Ljubljana, ki ga je nedavno zapustilo več družinskih zdravnikov, je na kratko spregovoril tudi o sodelovanju z nekdanjim policijskim specialcem in varnostnikom pokojnega predsednika Janeza Drnovška.

Bobo
Danijel Bešič Loredan

Minister Danijel Bešič Loredan je med komentiranjem več aktualnih tem zanikal, da naj bi Miloš Njegoslav Milović, ki se ukvarja s poslovnim in varnostnim svetovanjem, preverjal, kam domnevno odtekajo informacije z ministrstva za zdravje. Z njim se je sicer poleti pogovarjal o varnosti na splošno, po svetovanju pa so se iz varnostnih razlogov odločili preseliti ministrovo pisarno. Spomnimo, Milović naj bi glede na zdaj javno dostopno poročilo v.d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava sodeloval tudi pri odločitvah, povezanih z varovanjem predsednika vlade Roberta Goloba. Po navedbah Lindava je na "več sestankih o varovanju premierja sodeloval človek, ki v nobenem od navedenih odrganov ni zaposlen," pri čemer naj bi ciljal na Milovića. 

Tudi Bešič Loredan pa je danes potrdil, da je Milović tudi njemu brezplačno svetoval o varnosti. "Jaz sem ga dvakrat videl," je dejal. Sestala sta se v juliju in avgustu. Pri tem ministrstvo za zdravje Miloviću svetovanja ni plačalo, prav tako z njim nima sklenjene nobene pogodbe, je še zatrdil minister.Po njegovem varnostnem nasvetu je tako preselil ministrsko pisarno stran od sejne sobe, potrdil pa je tudi, da ima 24 urno varovanje. "Če ne bi bilo tega varovanja, bi že zdavnaj odstopil s te funkcije. Ker je pritiskov toliko, da je težko verjeti. In vsak varnostni nasvet in vse kar se dogaja okoli je ključna informacija, da se človek počuti varno in lahko počne to delo," je pojasnil.

Nezadovoljstvo nad dogajanjem v zdravstvenem domu

Bešič Loredan je sicer glede glavne teme, dogajanja v Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana, poudaril, da so za urejanje primarnega zdravstva odgovorne občine. "Upam, da se ljubljanski župan in direktorica zdravstvenega doma zavedata poslanstva, ki ga imata," je dejal na novinarski konferenci. Je pa minister optimist glede prenosa izvajanja nujne medicinske pomoči z ZD Ljubljana na Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana, kar so se dogovorili sredi novembra. Po njegovi oceni bo ureditev zaključena konec leta in bo zaživela januarja.

V začetku naslednjega leta Bešič Loredan napoveduje tudi iskanje "skupnega jezika" z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem. Ta je na današnji redni novinarski konferenci sicer pojasnil, da na občini iščejo načine, kako zmanjšati obremenitve družinskih zdravnikov, med drugim, da bi vsak zdravnik lahko imel okoli 1300 opredeljenih pacientov.

Med rešitvami, kako privabiti zdravnike v prestolnico, je Janković navedel stanovanja, ki so že zdaj predvidena možnost v ZD Ljubljana, išče pa se rešitve še za njihove družine. En zdravnik naj bi prišel z družino v Ljubljano z Dolenjske, dva iz tujine, je še navedel.

Na ministrstvu pa so v luči reševanja problematike pomanjkanja družinskih zdravnikov že začeli pogovore s študentskim in železniškim zdravstvenim domom. Ustrezne, tudi zakonodajne rešitve, ki bodo urejale delo zdravstvenih zavodov, katerih ustanoviteljica ni občina, Bešič Loredan napoveduje v januarju. Ob tem je zagotovil, da zaradi načrtovanih sprememb nihče od že opredeljenih pacientov v omenjenih zdravstvenih domovih ne bo izgubil zdravnika.