Pred razrešitvijo

Direktor RTVS vodilnim na izhodnih vratih »z bolniške postelje« priskrbel visoke odpravnine?

R.T.
12. 12. 2022, 18.57
Posodobljeno: 13. 12. 2022, 07.03
Deli članek:

Vodstvo RTV Slovenija je podpisalo aneks h kolektivni pogodbi zavoda, s katerim se odpravljajo plačne anomalije in bo začel veljati z novim letom, ob tem pa so kot kaže poskrbeli tudi za svoje žepe. Ponedeljkova seja programskega sveta je sicer minila brez kakršnih koli odločitev.

Bobo
Generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough je pooblastil direktorja TVS Uroša Urbanijo, da ga v času odsotnosti, od 1. decembra pa vse do preklica, nadomešča pred organi zavoda

Svetnik Janez Juhant je predlagal, da se o razrešitvi Graha Whatmougha glasuje na naslednji seji, da bo imel možnost odgovora, kot je proceduralno predvideno.
Eden od dvanajstih pobudnikov razrešitve generalnega direktorja Rok Hodej pa je dejal, da o tem ne odločajo prvič, poroča STA. Predlagal je, da naj se Grahu Whatmoughu da nek razumen rok za odgovor na očitke in naj se določi datum seje po tem, ko je vročitev s pozivom k odgovoru opravljena.
Programski svet je zato sprejel sklep, da se točka pobude za razrešitev generalnega direktorja umakne iz dnevnega reda, dokler se ne izteče rok, v katerem se lahko izjavi glede razlogov za njegovo razrešitev.

Da je imel programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) danes na mizi tudi pobudo 12 svetnikov za razrešitev trenutno odsotnega generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha, smo že poročali. V skladu s statutom bi mu moral programski svet namreč omogočiti, da o očitkih poda svoje mnenje, a je Grah Whatmough neuradno na bolniški odsotnosti, povsem uradno pa ga pred organi zavoda do preklica zastopa direktor TVS Uroš Urbanija, ki ga je generalni direktor za ta namen tudi pooblastil. Programski svet na današnji seji sicer obravnava še predloga finančnega načrta za leto 2023 in programsko-produkcijskega načrta za leto 2023. Po poročanju TV Slovenija je večina svetnikov včeraj odločila, da se razprava o razrešitvi »bolniško odsotnega« generalnega direktorja umakne z dnevnega reda seje. Hkrati so zaradi obstrukcije nekaterih svetnikov prekinili razpravo o predlogu finančnega in programskega načrta. Z razpravo bodo nadaljevali na prihodnjih sejah.

Je pa Grah Whatmough kot kaže našel čas, da vodstvu RTVS pred razrešitvijo priskrbi visoke odpravnine. »Vodstvo RTV Slovenija je podpisalo Aneks 14 h Kolektivni pogodbi javnega zavoda z reprezentativnima sindikatoma, s katerim ureja plače najnižje uvrščenih poklicev na plačni lestvici RTV Slovenija in tako odpravlja dolgoletne krivice,« so namreč pri RTVS zapisali v današnji izjavi za javnost. Ob tem so pojasnili, da je vodstvo aneks sklenilo z obema reprezentativnima sindikatoma, in sicer Sindikatom delavcev radiodifuzije Slovenije in Sindikatom kulturnih in umetniških ustvarjalcev RTV Slovenija. Vodstvo se je sindikatoma za »izjemno konstruktivno držo, ki je omogočila, da se odpravijo dolgoletne plačne anomalije in popravijo plačni razredi najnižje plačanih poklicev na javnem zavodu,« zahvalilo, medtem pa zaposleni opozarjajo na sporni člen aneksa, s katerim so poskrbeli za svoj žep.

Sporni 7. člen

»Našel se je generalni direktor RTV. Kar iz bolniške postelje nam je opoldan poslal obvestilo, kako je skupaj z dvema reprezentativnima??? sindikatoma (beri kolaborantoma) poskrbel za prihodnje blagostanje v hiši,« je na Facebooku zapisala do vodstva vztrajno kritična novinarka nacionalke Eugenija Carl. Ob tem je opozorila, da pa je v obvestilu »pozabil« omeniti tudi dodan 7. člen, »s katerim so (si) fantje - očitno za svoje novoprišleke v novinarskih in uredniških vrstah - uštimali zlato padalo- 20 plač, če ti brez soglasja prekinejo pogodbo o zaposlitvi.« Dodala je, da so se že spraševali, zakaj »novoselci,« kot jih je imenovala, po hiši hodijo nadvse samozavestno in »razlagajo, da 'tudi če nas vržejo na cesto, ne bomo odšli revni'. No, to. 20 plač.«

»Zdaj mam pa še eno vprašanje. Je general že toliko zdrav, da pride kot pokončni vitez na današnjo sejo PS RTV, na dnevnem redu katere je tudi točka o njegovi razrešitvi. Retorično vprašanje, ja, itak,« je zaključila.

O podpisu aneksa h kolektivni pogodbi zavoda, ki je zaposlene presenetil pred začetkom seje, poroča tudi portal N1. Po njihovih navedbah vodstvo RTV aneks predstavlja kot korak k odpravi plačnih nesorazmerij, medtem ko predstavniki zaposlenih, združeni v kolektiv RTV SMO, ocenjujejo, da je z njim vodstvu uspelo poskrbeti za najožje sodelavce. Tisti, ki se jim pogodba o zaposlitvi prekine, bodo po novem upravičeno do največ 20-kratnika osnovne plače.