Samo Logar

Nosilec kandidatne liste Gibanja Svoboda za lokalne volitve v Ljubljani kršil etični kodeks?

Juš Valentinič
18. 11. 2022, 13.55
Posodobljeno: 21. 11. 2022, 13.25
Deli članek:

Nosilec kandidatne liste Gibanja Svobode za ljubljanski mestni svet Samo Logar se kot predsednik nadzornega sveta Istrabenz Turizma ob obravnavi anonimnega pisma ni izločil, niti ni druge nadzornike obvestil, da je v sorodstveni povezavi z lastniki podjetja Univerzal Commerce. Avtorji pisma so zatrjevali, da je bil razpis, na katerem podjetje njegovih staršev ni bilo izbrano, prirejen.

Mediaspeed
Samo Logar

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je v prvi polovici julija kot 100-odstotni lastnik turističnega podjetja Istrabenz Turizem na skupščini imenovala štiri nove nadzornike, med katerimi je bil tudi ljubljanski odvetnik Samo Logar. Logar, ki bo na nedeljskih lokalnih volitvah nosilec kandidatne liste Gibanja Svoboda, je bil kmalu za tem izvoljen za predsednika nadzornega sveta Istrabenz Turizma.

Z Istrabenz Turizmom že vse od pomladi leta 2019 sodeluje podjetje ljubljansko podjetje Univerzal Commerce, ki je v lasti Metoda in Katje Logar, staršev Sama Logarja. Po tem, ko je Logar postal član nadzornega sveta, je poslovanje Istrabenz Turizma s podjetjem njegovih staršev skokovito naraslo.

V letih 2019, 2020 in 2021 je Univerzal Commerce z Istrabenz Turizmom na letni ravni opravil za od 2600 do 4500 evrov poslov. V letošnjih prvih desetih mesecih pa je Univerzal Commerce prejel že več kot 10.000 evrov, od tega slabih osem tisoč evrov po tem, ko je bil Logar imenovan za člana nadzornega sveta Istrabenz Turizma, razkrivajo podatki spletne aplikacije Erar.

Erar
Poslovanje podjetja Univerzal Commerce z Istrabenz Turizmom.

Anonimka po razpisu, na katerem ni bilo izbran Univerzal Commerce

Istrabenz Turizem, ki upravlja z osrednjimi hoteli v Portorožu, je oktobra objavil razpis za dobavo kave, na katerega se je prijavilo tudi podjetje Univerzal Commerce, ki je sicer registrirano za trgovino, zastopstvo in inženiring na področju ekonomske propagande.

STA
Istrabenz Turizem upravlja z osrednjimi hoteli v Portorožu.

Univerzal Commerce na razpisu ni uspel, saj je bilo izbrano drugo podjetje. Kmalu za tem je nadzorni svet prejel anonimno pismo, v katerem je avtor zatrjeval, da je bil razpis prirejen.

Anonimno pismo je obravnaval tudi nadzorni svet. Po naših zanesljivih informacijah se Logar iz odločanja ni izločil, niti naj ne bi preostalih nadzornikov obvestil, da je v sorodstvenemu razmerju z lastniki neizbranega podjetja. Potek razpisa je po naših informacijah opravila pooblaščenka za korporativno integriteto, ki v postopku ni odkrila nobenih nepravilnosti.

Ob tem se je treba sicer vprašati, kdo bi lahko imel največje koristi od anonimnega pisma?

Kršil etični kodeks Gibanja Svoboda?

Je nosilec kandidatne liste Gibanja Svobode za ljubljanski mestni svet Samo Logar s tem, ko nadzornike ni obvestil o sorodstvenih povezavah z lastniki podjetja Univerzal Commerce kršil strankin etični kodeks? 

"Član deluje kot član in opravlja svojo funkcijo častno, vestno in pravično. Pri svojih dejanjih in kako ta dejanja izvršuje se zanaša na lastno presojo, deluje po svoji lastni vesti. Čast in ugled člana vključuje dobronamernost in vljudnost do vseh ljudi," pravi sedmi člen kodeksa, ki govori o časti in ugledu.

V osmem členu, ki govori o integriteti in pravičnosti, pa je med drugim zapisano: "Član je pošten in odkrit. Verjame v pravičnost, predvsem v svojo lastno. Kot član vsak pogled svoje odločitve globoko premisli - glede poštenosti in pravičnosti svoje odločitve ali svojega dejanja. Član je iskren in odprt."