Bojan Traven

Nekdanji novinar kar v Švici predstavlja Slovenijo

R.T.
16. 11. 2022, 09.15
Posodobljeno: 16. 11. 2022, 09.18
Deli članek:

Mednarodna konferenca alpskih občin vsako leto v Švico privabi številne strokovnjake, ki se ukvarjajo s premišljenim razvojem teh praviloma zaščitenih območjih.

Bojan Traven
Bojan Traven, nekdanji novinar in urednik.

Letos je Slovenijo v švicarskem letovišču Saas zastopal nekdanji novinar in sedanji občinski svetnik v Občini Bohinj Bojan Traven. Na konferenci je povedal, da so »Švicarji očarani nad Bohinjem in Triglavskim narodnim parkom«. Dodal je, da se večina alpskih občin sicer srečuje z istim privilegijem in sicer z neokrnjeno čudovito naravo, a tudi s podobnimi izzivi. »Rastejo cene nepremičnin, preveč je avtov, primanjkuje sezonske delovne sile«, izpostavlja Traven.

Vedno bolj pomembno zato je, da se išče ravnovesje med naravo, domačini in turizmom. »Posebej zanimivo je bilo, da je tudi v Alpah postala problem voda, saj je letošnja suša tudi tukaj pokazala zobe«, opozarja Traven. Na konferenci je zato tekla beseda tudi o umetnemu zasneževanju smučišč ter oskrbi planinskih koč s pitno vodo. Paziti namreč moramo tudi na primerno odvajanje vod v planinskih kočah, saj se je izkazalo, da nekatere onesnažujejo izvire pitne vode.