Časi se spreminjajo

Slovenski veljaki so prepovedali ta priljubljen poročni običaj

M.G.
14. 11. 2022, 21.15
Posodobljeno: 14. 11. 2022, 21.24
Deli članek:

Po zatišju v času covida je letos porok veliko več. V naših krajih velja tradicija posipavanja mladoporočencev z rižem po opravljenem poročnem obredu. Svatje oziroma gostje so riž metali, ker so verjeli, da bo zakoncema prinesel srečo, obilje, da bosta plodna in tako imela veliko otrok. Navada se je ohranila do današnjih dni, a počasi izginja, tudi zaradi prepovedi v nekaterih okoljih iz različnih razlogov, predvsem v verificiranih poročnih dvoranah in kulturnih objektih.

Štajerski tednik
Posipavanje mladoporočencev z rižem je del stare tradicije, ženitovanjskih obredov, vendar, kot kaže, počasi tone v pozabo.

Na vratih Mestne hiše na Ptuju je v času porok zataknjen list s prepovedjo metanja riža. Po končanem poročnem obredu, ko mladoporočenca zapuščata Mestno hišo, ju svatje na stopnicah ne smejo več posipati z rižem. Ti naj bi namreč na mladoporočence metali velike količine riža, celo polna vedra naj bi ga imeli, čistilke pa so imele več ur dela, ker je bilo tako nasmeteno. To je eden od razlogov, zakaj so (sicer že pred več časa) sprejeli  takšno odločitev. Drugi razlog naj bi bila nevarnost padcev na tleh, polnih riževih zrn. Na Upravni enoti (UE) Ptuj s to prepovedjo bodoče zakonce seznanjajo od leta 2019. Zaradi covida v letih 2020 in 2021 tako ali tako ni bilo veliko porok, zato metanje riža ni moglo biti zelo problematično ...

Svatje pač mečejo rožice, konfete ...

»Resda je metanje riža po poročnem obredu del tradicije, a v tem primeru varnost postavljamo v ospredje, saj ne želimo, da bi se na veselih dogodkih dogajale poškodbe. Svatje to razumejo, sprejemajo, pritožb nismo prejeli. Sicer pa ni prepovedano, da namesto riža uporabljajo cvetje, konfete ali kaj podobnega,« je na naše vprašanje o prepovedi odgovorila Tatjana Mohorko, referentka v kabinetu ptujske županje Nuške Gajšek.

Črtomir Goznik
Obvestilo o prepovedi metanja riža po izhodu mladoporočencev iz Mestne hiše. Uvedla naj bi jo že prejšnja mestna oblast, nova je ni spreminjala.

Mestna občina (MO) Ptuj je lastnica prostorov, zato ima pravico določiti pravila njihove uporabe, kadar so v najemu oziroma zunanji uporabi, na primer ob porokah. »Odločitev smo sprejeli predvsem z varnostnega vidika, saj kot lastniki ne bomo prevzemali odgovornosti za morebitne poškodbe zaradi postopanja svatov,« so dodatno pojasnili iz Mestne hiše.

Na seznamu uradnih prostorov za sklepanje zakonskih zvez ptujske upravne enote so dve dvorani in sejna soba UE Ptuj. Vodja oddelka za upravno-notranje zadeve na UE Ptuj Boris Miočinović je povedal, da bodoče mladoporočence s prepovedjo metanja riža seznani matičar ob prijavi poroke. »Sklenili smo, da bomo v duhu omenjene odredbe MO Ptuj mladoporočencem začeli vročati še pisna opozorila, pa tudi informacije o pogojih parkiranja v času porok, ki jih je določila pristojna služba občine

V kulturnih in cerkvenih objektih: od priporočil do prepovedi

Zadnja leta je tudi vse več porok zunaj uradnih prostorov in za to je treba pridobiti posebno dovoljenje. Tudi na Ptuju in v okolici je več takšnih priljubljenih prizorišč, na primer igrišče za golf, Ljudski vrt, dominikanski samostan z notranjimi in zunanjimi prizorišči. »Metanje riža znotraj samostana absolutno ni dovoljeno. Že pred poroko se poskušamo dogovoriti, da svatje riža za posipavanje mladoporočencev prav tako ne bi uporabljali na zunanjih prizoriščih. Njegove uporabe sicer izrecno nismo prepovedali, želimo pa si, da ga ne bi bilo,« pa je o tej navadi povedal vodja Dominikanskega samostana Ptuj Pavel Magdič.

V gradovih po Sloveniji je uporaba riža po poročnem obredu bolj ali manj prepovedana, tako tudi na Ljubljanskem gradu. »Ljubljanski grad je spomenik kulturnega pomena, zato prinašanje in strežba hrane ter pijače na območju gradu, grajskega parka in parkirišča nista dovoljena. Riža in konfetov ni dovoljeno metati, dovolj so milni mehurčki,« je zapisano na domači spletni strani.

Črtomir Goznik
Svatje oziroma gostje zaradi prepovedi metanja riža mladoporočence po novem pozdravljajo z rožami, konfeti, milnimi mehurčki.

Za ptujski grad Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož izrecne prepovedi sicer nima, je povedal direktor Aleksander Lorenčič: »Po poročnem obredu svatje mladoporočence čakajo v špalirju spodaj pred stopnicami. Naše izkušnje pa so, da jih svatje že lep čas ne posipajo z rižem, temveč namesto tega uporabljajo cvetove vrtnic ali drugo cvetje, vse pogosteje tudi milne mehurčke.«

Kako pa je z metanjem riža po končanih cerkvenih poročnih obredih? Po besedah patra Milana Kosa, provincialnega ministra, uradne prepovedi ni. »Priporočamo pa, da ne mečejo riža, ker je to hrana, in drugič, zaradi čiščenja cerkve. Ko riž pade na kamen v cerkvi, se razleti na vse konce in je treba temeljito pomesti celo cerkev, da nam uspe počistiti vsega.«