Vratolomno

VIDEO in FOTO: Poblaznela Tesla ali poblaznel voznik? V šokantni nesreči umrli dve osebi ...

R.T.
14. 11. 2022, 21.56
Deli članek:

V Tesli, podjetju ameriškega milijarderja Elona Muska, ki se v zadnjem obdobju iz godlje rešuje že zaradi hektičnega in zmedenega prevzema Twitterja, trdijo, da za smrtno nesrečo na Kitajskem niso krive težave na zavornem sistemu.

Profimedia
Posledice smrtne prometne nesreče na Kitajskem.

V prometni nesreči v kitajskem mestu Chaozhou, ki se je zgodila 5. novembra, sta na kraju umrli dve osebi. Še tri so bile poškodovane. Vratolomni dogodek, v središču katerega se je znašel Teslin najnovejši model Y, je posnelo več nadzornih kamer. Avtomobil, ki se ponaša z avtopilotom, je nenadoma začel pospeševati in je nato približno 2,6 kilometra s polno hitrostjo lomastil po cesti. Ob tem je trčil v voznika na motornem vozilu in srednješolko na kolesu. Oba sta bila na mestu mrtva. Avtomobil je končno ustavila neka trgovina. Med tremi poškodovanimi je bil tudi 55-letni voznik Tesle.

Teslin avtopilot omogoča vklop funkcije za vožnjo brez pomoči voznika ter torej omogoča samodejno krmiljenje, pospeševanje in zaviranje, čeprav je aktiven nadzor voznika še vedno potreben. Zaenkrat še ni povsem jasno, ali je imel voznik v nesreči to funkcijo vklopljeno. Kitajski mediji so sicer poročali, da voznik med vožnjo ni bil pod vplivom drog ali alkohola, po navedbah njegovih družinskih članov pa naj bi že dlje časa tarnal nad težavami z zavornim sistemom. Kitajska policija natančnega vzroka nesreče še ni ugotovila, pri Tesli pa so že v nedeljo navedli, da bodo v preiskavi sodelovali.

Profimedia
Tesla na divji vožnji.

V izjavi za javnost so po poročanju časnika Bloomberg nato navedli, da glede na posnetke nesreče ne kaže na težave na zavornem sistemu, saj se v nobenem trenutku ne prižgejo zavorne luči, kar bi se moralo zgoditi, če bi voznik pritiskal na stopalko. Temu po njihovih navedbah pritrjujejo tudi podatki iz vozila, v skladu s katerimi voznik naj ne bi poskušal zavirati. V izjavi za javnost so po poročanju tiskovne agencije Reuters še navedli, da je sodišče vozniku že odredilo, da se mora zaradi izjav o težavah z zavornim sistemom, ki »niso skladne z dejstvi,« javno opravičiti in plačati odškodnino, saj da je to škodovalo njihovemu ugledu.