Prižgemo 10 milijonov sveč

Slovenci namesto za svečke 400.000 evrov namenili reševanju življenj

P.K.
25. 10. 2022, 10.33
Posodobljeno: 25. 10. 2022, 10.42
Deli članek:

Fundacija Svečka je oznanila, da bodo tudi letos organizirali ekološko-humanitarno akcijo Manj svečk za manj grobov.

Dreamstime
Po ocenah agencije za okolje sicer vsak Slovenec v povprečju prižge pet nagrobnih sveč na leto, kar znaša 10,5 milijona letno. Vse to je na koncu odpadek in ima kljub reciklaži velik okoljski odtis.

Pred 1. novembrom bo v mnogih slovenskih krajih tudi letos potekala tradicionalna akcija Manj svečk za manj grobov. Gre za dobrodelni dogodek, s katerim želi omenjena fundacija preusmeriti sredstva, ki bi jih sicer porabili za potrošnjo izdelkov s kratko življenjsko dobo.

"V letošnjem letu poseben poudarek namenjamo ozaveščanju otrok in mladih o trajnostnem načinu življenja. Prav mladi bodo namreč živeli v svetu, ki ga oblikujemo danes. Z njimi želimo vzpodbuditi pogovor o temah kot so: kako izbiramo izdelke z minimalno in razgradljivo embalažo, pomen ločenega zbiranja odpadkov in preudarno potrošništvo. Otroci z zdravstvenimi težavami in družine v stiski so v letošnjem letu tudi prejemniki sredstev v mnogih krajih," so povedali v Fundaciji Svečka.

Tukaj jih boste našli

Akcija s stojnicami bo letos potekala v naslednjih krajih: Litija, Maribor, Murska Sobota, Sava, Škofja Loka, Šmartno pri Litiji, Vojnik, Vuzenica, Šmartno ob Paki, Cerknica, Šentjur, Dol pri Ljubljani, Zagorje ob Savi, Trbovlje, Hrastnik, Dobrepolje, Domžale, Grosuplje, Ivančna Gorica, Železniki, Žiri, Gorenja vas – Poljane in Medvode. Darovati pa bo mogoče tudi na drugih lokacijah po Sloveniji.

Je pa tudi letos moč prižgati virtualno SMS svečko s kratkim sporočilom na 1919. S ključno besedo SVECKA doniramo en evro, s sporočilo, v katerega zapišemo SVECKA5, pa pet evrov. "V letošnjem letu zbiramo za invalidske vozičke, defibrilatorje, fizioterapevtske mize, zdravstvene terapije, različno gasilsko opremo in druge zdravstvene pripomočke", so sporočili s fundacije in dodali, da je bilo v preteklih letih v njihovih akcijah s pomočjo dobrodelnih in osveščenih Slovencev zbranih približno 400 tisoč evrov.