Kolektivni mobing

Opozorila vodstva RTV razumejo kot nadaljevanje pritiskov in groženj zaposlenim

G.G.
10. 10. 2022, 14.30
Posodobljeno: 10. 10. 2022, 14.38
Deli članek:

V koordinaciji novinarskih sindikatov stavkovnega odbora na RTV Slovenija so 38 prejetih opozoril pred odpovedjo delovnega razmerja razglasili za nične.

STA / Zajem zaslonske slike
Helena Milinkovič je omenila, da je vodstvo že pred tem skušalo proti trem zaposlenim uvesti disciplinske postopke zaradi njihovega izražanja mnenj na spletu, a so postopki padli.
Zaposleni so po pojasnilu generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha pisna opozorila prejeli, ker so za 22 sekund nepooblaščeno vstopili v studio in zlorabili medijski prostor za izražanje osebnih stališč.

Minuli petek je 38 zaposlenih na RTV Slovenija na svoje elektronske naslove prejelo opozorila pred odpovedjo delovnega razmerja zaradi izražanja stališč v studiu TV Dnevnika 23. avgusta in 5. septembra. »Gre za zlorabo instituta opozorila pred odpovedjo, ki ne predvideva odgovora, zato je 38 zaposlenih vnaprej obsojenih kršenja delovnih obveznosti, brez možnosti ugovora ali zagovora,« je opozorila predsednica Koordinacije novinarskih sindikatov RTV in vodja stavkovnega odbora Helena Milinkovič.

»38 opominov razumemo kot nadaljevanje pritiskov in groženj zaposlenim. Dogaja se kolektivni mobing,« je nadaljevala Milinkovič in dodala, da gre v tem primeru »tudi za zlorabo pravilnik o hišnem redu in o delovnemu času.«

Dopoldne so predstavnike sindikata prvič obiskali kriminalisti, zato v sindikatu upajo, da bodo kriminalisti čim prej prišli do ugotovitev glede kršitve s strani delodajalca.

V stavkovnem odboru so 38 opozoril že razglasili za »nične« in delodajalca opomnili, naj jih nemudoma umaknejo. Milinkovič je na koncu povedala, da se je vodstvo RTV Slovenija odzvalo na povabilo, tako da naj bi se v petek nadaljeval 13. krog pogajanj.

Sprevržena argumentacija vodstva RTV

V Društvu novinarjev Slovenije so danes »obsodili zadnjo manifestacijo zlorabe položaja in pravnih sredstev generalnega direktorja TV Slovenija Andreja Graha Whatmougha za izvajanje pritiska na novinarje in novinarke, ki so s prihodom v studio izrazili solidarnost s pred tem šikaniranimi kolegi. Vodstvo RTV Slovenija je ponovno uporabilo popolnoma nesorazmeren ukrep, zoper katerega ni predviden ugovor ali pravno varstvo. To je taktika tistih, ki ne želijo soočiti in preizkusiti argumentov. Gre tudi za dejanje s pozicije moči zoper podrejene, ki že šest mesecev stavkajo.

Argumentacija vodstva v opozorilih pred možnostjo odpovedi delovnega razmerja, da so novinarji »vdrli« v studio ter škodovali ugledu največjega javnega medija, je po našem mnenju docela sprevržena. RTV Slovenija po zakonu in statutu uživa institucionalno in uredniško neodvisnost, ki bi jo moral zagotoviti ustanovitelj. Prejšnja vlada je v imenu ustanovitelja ugrabila RTV Slovenija in nastavila vodstvo, ki prek vseh upravljavskih struktur uveljavlja politično motivirane, nestrokovne in pogosto nezakonite spremembe, ki jim uredništva nasprotujejo. Kaznovanje tistih, ki so v resnici braniki neodvisnosti in javnega interesa ter dejanski varuhi ugleda RTV Slovenija, od tistih, ki so do svojih pozicij prišli z zlorabo zakonov in s pomanjkljivimi kompetencami ter jih zlorabljajo za svoje parcialne politične interese, je čisto sprenevedanje in manipulacija.

V društvu novinarjev smo že naveličani pozivanja vodstva k odstopu, ustanovitelja pa, da RTV Slovenija zagotovi to, kar ji je po zakonu dolžan zagotoviti, institucionalno in uredniško neodvisnost torej. Prelaganje boja za profesionalno novinarstvo v javnem interesu na novinarski kolektiv je neodgovorno in nepošteno. Gre za igro izčrpavanja in mrcvarjenja medija, ki smo jo spremljali že na Slovenski tiskovni agenciji, zato od vlade pričakujemo, da izpolni predvolilne obljube in prevzame odgovornost. Javnost pa pozivamo, naj na prihajajočem referendumu glasuje za uveljavitev novele zakona o RTVS, ki je nujen korak stran od vpliva vsakokratne politike na javni radioteleviziji.«