Sobota bo naporna

Tadej Pogačar pred veliko preizkušnjo

P.K./STA
6. 10. 2022, 09.43
Posodobljeno: 3. 11. 2022, 14.33
Deli članek:

Slovenski kolesarski as bo v soboto branil zmago na zadnjem od petih kolesarskih spomenikov v sezoni, dirki po Lombardiji. Na 253 km dolgo preizkušnjo od Bergama do Coma se podaja kot eden glavnih favoritov, letošnja trasa pa obeta še bolj nepredvidljivo dirkanje.

Profimedia
Srečno, Tadej!

Lanska preizkušnja je ponudila več daljših vzponov, na katerih je pot do zanesljive zmage v zadnjih 40 km tlakoval prav Pogačar. Potem ko se je po samostojnem napadu na prelazu Ganda 24-letnik s Klanca pri Komendi znebil vseh tekmecev, ga je na spustu ujel domačin Fausto Masnada.

Slednji je nato odbil vse napade slovenskega asa na krajšem zadnjem vzponu, v sprintu pa v Bergamu ni imel pravih možnosti proti dvakratnemu zmagovalcu dirke po Franciji. Na četrtem mestu je pred 12 meseci končal Primož Roglič (Jumbo-Visma), ki pa je po padcu na dirki po Španiji letos predčasno končal sezono.

Nevarna Danec in Španec

Tokrat je v Lombardiji pričakovati še bolj nepredvidljivo dirkanje, kljub nekoliko manj zahtevni trasi v zaključku pa je med glavnimi favoriti še naprej Pogačar. Ob sebi bo imel močno ekipo z več aduti in rojakom Janom Polancem med pomočniki. Glavna tekmeca Pogačarju v lovu na drugo zaporedno zmago po Lombardiji pa utegneta biti predvsem Danec Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) in Španec Enric Mas (Movistar).

Športni dogodek se bo v soboto začel ob 10.10, v cilju pa najboljše pričakujejo okoli 17. ure.