Vremenar odgovarja

Nas bo sneg presenetil še ta mesec?

P.K.
6. 10. 2022, 06.30
Posodobljeno: 3. 11. 2022, 14.46
Deli članek:

Po deževnem začetku jeseni in zdaj lepšem in toplejšem vremenu, nas morda čaka prvi pozdrav za zimo značilnega vremena - snega.

Dreamstime
V drugi polovici oktobra bi lahko padal sneg.

Gregor Skok iz Ciklon.si letošnjo jesen opisuje kot lepo, le megla v osrednji Sloveniji vztraja do poznega dopoldneva. Ta bo prestolnico še spremljala. "Ob močnejši inverziji se lahko megla oz. nizka oblačnost proti koncu oktobra zadrži že večji del dneva," je povedal.

Pravi, da nas v prihajajočem tednu čaka nekaj dni sončnega in razmeroma toplega vremena, "ob koncu naslednjega tedna pa že nekaj časa kaže na novo pošiljko padavin. Vetrovi naj bi postopno potegnili od zahoda oz. jugozahoda. Seveda bo potrebno počakati za točnejši razvoj, a zadnji vremenski model ima precej nizko mejo sneženja, vendar ga ne jemljem resno. Pri evropskem modelu je razlika med glavnim zagonom in njegovimi člani, saj ima glavni bistveno zahodnejši prodor, skoraj že s subtropskim anticiklonom nad nami, medtem ko so njegovi člani hladnejši in kažejo na prodor severneje z možnim nastankom sekundarnega ciklona nad Genovskim zalivom," je dejal.

Povedal je še, da bodo danes in jutri ob sončnem vremenu temperature med 19 in na Primorskem celo 26 stopinj Celzija. Bo pa v noči na nedeljo zlasti na severu države prehodno deževalo, čez dan bo sončno in hladneje, pihal bo vzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. Najvišje temperature bodo med 13 in 18, na Primorskem do 23 stopinj Celzija, je še povedal vremenar Skok.