Črnomelj

Poplavljena Kolpa ogroža stanovanjske hiše in gospodarska poslopja

M.K.
29. 9. 2022, 07.04
Posodobljeno: 29. 9. 2022, 08.37
Deli članek:

Po podatkih Arsa se je reka Kolpa začela razlivati v zgornjem toku, prav tako posamezni njeni pritoki. V dveh naseljih v občini Črnomelj je Kolpa poplavila cesto. Narasla voda med drugim ogroža stanovanjske objekte, gospodarska poslopja, je zapisano na spletni strani uprave za zaščito in reševanje.

Bobo
Poplavljena Kolpa v občini Črnomelj ogroža stanovanjske hiše. Fotografija je simbolična.

Po podatkih Agencija za okolje RS (Arso) se je reka Kolpa začela razlivati v zgornjem toku, prav tako posamezni njeni pritoki. Naraščajo tudi druge reke v zahodni in jugozahodni Sloveniji. Čez dan lahko pride do razlivanj več rek v zahodni, osrednji in južni Sloveniji.

"Ob 4.57 je v naseljih Prelesje in Kot ob Kolpi, občina Črnomelj, reka Kolpa poplavila cesto ter ogroža stanovanjske objekte, gostinski lokal, gospodarska poslopja, osebna vozila ter privezane čolne," je na svoji spletni strani zapisala uprave za zaščito in reševanje. Na pomoč so priskočili prostovoljni gasilci iz Starega trga ob Kolpi, Prelesj in Radencev.

Agencija za okolje RS (Arso) je že včeraj dopoldan opozorila, da bodo zaradi novih padavin znova začele naraščale gladine rek v večjem delu države. Ker so rečne struge zaradi prejšnjih padavin že precej polne, bodo reke hitro dosegle velike pretoke, nekatere med njimi se lahko tudi razlijejo, so opozorili na Arsu. Deževno vreme bo vse do sobote.

Ponoči so imeli sicer gasilci še intervencijo v Hrastniku, kjer se je okoli polnoči na Grajski poti preko regionalne ceste podrlo večje drevo. Prostovoljni gasilci iz Dola pri Hrastniku so ga razžagali in odstranili, še poroča uprava za zaščito in reševanje.