Sindikati javnega sektorja in vlada spet za skupno mizo

Znova pogajanja, javnim uslužbencem se bodo plače dvignile dvakrat

E.J./STA
29. 9. 2022, 06.43
Posodobljeno: 29. 9. 2022, 06.52
Deli članek:

Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja bodo danes ponovno sedli za skupno mizo in poskušali uskladiti zadnja razhajanja glede plačnega dogovora. Kot je po torkovem sedemurnem srečanju dejala ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, upa, da se bodo danes dokončno zbližali stališča. Razhajajo se namreč še v dveh oz. treh točkah.

Sašo Švigelj
Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj o pogajanjih še ne želi govoriti, da bi ohranil prostor za današnja pogajanja.

Kje se je zapletlo oz. pri katerih vprašanjih med vlado in sindikati še ni soglasja, predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj po koncu torkovih pogajanj konkretneje ni želel govoriti, "da bi pustili prostor za pogajanja, ki so še vedno konstruktivna in imajo možnost, da jih uspešno sklenemo".

STA
Ministrica Sanja Ajanović Hovnik je s pogajanji do sedaj zadovoljna.
Po oceni ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik so pogajanja doslej potekala v konstruktivnem duhu. Kot je napovedala, naj bi do danes preučili določene točke dogovora, kako se dopolnjujejo in kako učinkujejo druga na drugo, pri čemer je menila, da ne gre za "nič takega, česar v tem tednu ne bi znali zapreti".

Načeloma naj bi se sicer že uskladili o zvišanju vrednost plačnih razredov za 4,5 odstotka z oktobrskimi plačami. Večini v javnem sektorju bi se nato plače dvignile še enkrat čez nekaj mesecev, tokrat za en plačni razred, kar pomeni približno štiriodstotni dvig. Dvignila bi se višina nadomestila za malico, izplačali bi poračun regresa za letni dopust, a ne za vse enako, ampak glede na plačni razred.

Bobo
Ne sindikati zdravstva, socialnega varstva in zdravstvene nege ne sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides s pogajanji niso zadovoljni.

V Fidesu s pogajanju niso zadovoljni

Še pred začetkom pogajanj s sindikati javnega sektorja pa bo ministrica skupaj z ministrom za zdravje Danijelom Bešičem Loredanom predstavila potek pogajanj v zdravstvu. Ne sindikati zdravstva, socialnega varstva in zdravstvene nege ne sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides s pogajanji niso zadovoljni. Medtem ko prvi pogrešajo konkretna vladna izhodišča za pogajanja, so v Fidesu kritično do sočasnih pogajanja za vse skupine v zdravstvu. Pričakovati je, da bo o tem danes razpravljal tudi Fidesov glavni stavkovni odbor.