Nadomestila za malico na delovnem mestu

Koliko plačujejo slovenska podjetja svojim delavcem za prehrano, so razlike res tako velike?

Mojca Zemljarič
8. 9. 2022, 18.00
Posodobljeno: 9. 9. 2022, 13.25
Deli članek:

Glede na splošno draginjo je vlada pred tednom dvignila neobdavčeni znesek izplačila nadomestila za malico na delovnem mestu. Najvišji možni neobdavčeni znesek za malico se je z dosedanjih 6,12 povišal na 7,96 evra. Sprememba je začela veljati 1. septembra.

cg
Delodajalci bodo lahko delavcem izplačali neobdavčenih 7,96 evra za dnevno prehrano na delovnem mestu. Višina izplačila nadomestila se med panogami in sektorjema (gospodarstvo, javni sektor) zelo razlikuje.

Vlada je po navedbah ministrstva za finance s spremenjeno uredbo zaradi podražitev hrane, ki povečujejo tudi stroške prehrane zaposlenih med delom, prilagodila davčno obravnavo povračil teh stroškov. Gre za enega od ukrepov za naslovitev prehranske draginje.

Med delodajalci smo poizvedovali, ali se lahko njihovi zaposleni nadejajo nekaj evrov več v denarnici. Velika podjetja, s katerimi smo bili v stiku, nadomestilo za prehrano na delovnem mestu izplačujejo v skladu s kolektivnimi pogodbami.

V JS Ptuj se še niso odločili

»Višina zneska, ki zaposlenim pripada za malico, je določena v kolektivni pogodbi na ravni dejavnosti, zato je izplačilo najvišjega neobdavčenega zneska nadomestila odvisno od spremembe kolektivne pogodbe,« so poudarili v ptujskem občinskem podjetju Javne službe (JS), ki zaposluje 142 sodelavcev. »Za malico izplačujemo 6,12 evra na dan. Celoten lanski strošek prehrane je bil 202 tisoč evrov.«

KP Ptuj: zagotovo povišanje

Tudi v Komunalnem podjetju (KP) Ptuj s 180 zaposlenimi so do zdaj izplačevali najvišji neobdavčeni znesek, 6,12 evra. Direktor Janko Širec je potrdil, da lahko sodelavci s septembrom (plača v oktobru) pričakujejo višje nadomestilo za malico (7,96 evra): »Navedeni znesek neobdavčenega nadomestila za malico zaposlenih bomo v prihodnje izplačevali. Dvig nadomestila je skladen tudi z našo podjetniško kolektivno pogodbo.« Dodal je, da so lani za stroške prehrane zaposlenih med delom namenili nekaj manj kot 229 tisoč evrov.

Perutnina: zagotavljajo obrok ali 5,5 evra za malico

V Perutnini Ptuj so navedli, da večini zaposlenih zagotavljajo topli obrok na delovnem mestu: »Zaposleni lahko izbirajo med šestimi meniji dnevno. Kjer ne moremo zagotoviti prehrane med delom ali delavec te iz utemeljenih razlogov ne more uživati v celoti, upoštevamo določbe kolektivne pogodbe za kmetijstvo in živilsko industrijo, ki je za nas zavezujoča.«

V skladu s kolektivno pogodbo višina nadomestila za malico zaposlenih v živilskih podjetjih (torej tudi v Perutnini Ptuj) znaša 5,55 evra. 

Tudi v Petrolu brez jasnega odgovora

Glede nadomestila smo se obrnili tudi na Petrol, Elektro Maribor in Dravske elektrarne Maribor (DEM). V Petrolu so povedali, da njihovi zaposleni v Sloveniji prejemajo povračilo prehrane v znesku 6,12 evra na dan. Ali bodo znesek povišali, se še niso odločili. »Vladni sklep o dvigu maksimalnega neobdavčenega stroška prehrane bomo preučili v sklopu celostnega sistema prejemkov zaposlenih,« so pojasnili in dodali, da so lani za malico zaposlenih v matični družbi Petrol, d. d., Ljubljana namenili 2,7 milijona evrov. Poslovna skupina Petrol na mednarodni ravni zaposluje 6215 sodelavcev, od tega jih je dobra polovica v Sloveniji.

Dreamstime
Gre za enega od ukrepov za naslovitev prehranske draginje.

V DEM in Elektru Maribor povišanje na 7,96 evra

Iz DEM so sporočili, da nadomestilo za malico izplačujejo v skladu s kolektivno pogodbo. Ta navaja izplačilo zgornjega zneska, ki ga navaja davčna uredba; po starem torej 6,12 in po novem 7,96 evra. »Vsekakor bomo sledili sprejeti uredbi in v dogovoru s sindikatom sprejeli novo vrednost nadomestila za malico,« so povedali v vodstvu podjetja, ki zaposluje 248 sodelavcev. Lanski stroški izplačila za malico so bili okoli 365 tisoč evrov.

Tudi v družbi Elektro Maribor so potrdili, da bodo sledili višjemu izplačilu nadomestila za prehrano na delovnem mestu: »Vse zakonske spremembe se v družbi Elektro Maribor upoštevajo od začetka veljavnosti.«

Javni sektor: za višji znesek še pogajanja

Zaposleni v javnem sektorju ne glede na resor prejemajo enotno izplačilo nadomestila za malico na delovnem mestu. Po podatkih ministrstva za javno upravo je trenutni znesek 4,94 evra. »Znesek se na pol leta usklajuje z indeksom rasti življenjskih stroškov.« Pojasnili so tudi, da je na pogajalski mizi med vladno stranjo in reprezentativnimi sindikati javnega sektorja predlog višjega zneska nadomestila za malice. Kakšen je predlog ene in druge strani, niso navedli. So pa povedali, da najvišjega neobdavčenega zneska (7,96 evra) zagotovo ne bodo presegli. »Vprašanje je odprto, pogajalska skupina se srečuje vsak ponedeljek,« so dejali.