Draga živila

Ekscesna podražitev jedilnega olja: na Hrvaškem cenejši kot v Sloveniji

G.G.
7. 9. 2022, 12.04
Posodobljeno: 14. 10. 2022, 22.47
Deli članek:

Podražitvam ni videti konca. Med živili, ki so se najbolj podražila je tudi jedilno olje.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Ko so cene v preteklih letih dvignile za nekaj centov, so to opazili le najbolj natančni ali tisti, ki morajo skrbno krmariti z mesečnim proračunom, in teh v Sloveniji ni malo. Skok cen energentov, surovin, embalaže in transporta v zadnjem letu, zlasti pa po ruski invaziji v Ukrajino, pa so posledično pripeljali do podražitev cen hrane, ki jo opazijo še slepci.

Pri hrani najbolj izstopajo podražitve olja in maščob za 25 odstotkov. V tej skupini se je jedilno olje podražilo za 50 odstotkov. Po podobni stopnji so se podražili izdelki iz žit, za 23 odstotkov, od tega kruh za 21 odstotkov. Če se osredotočimo na rastlinsko olje, še lani poleti je bilo treba za liter tega olja odšteti približno dva evra, zdaj pa se cena giblje od dveh in pol evrov do štirih evrov, odvisno od znamke olja in različnih znižanj. Na družbenih omrežjih so se te dni uporabniki zgražali nad plačilom skoraj osmih evrov za dva litra rastlinskega olja.

Kako pa je s cenami rastlinskega olja v sosednjih državah? Na Hrvaškem je liter rastlinskega olja nekoliko cenejši kot v Sloveniji. Cene v trgovinah pri naših južnim sosedih se gibljejo od 2,4 evra do 3 evrov. Če je v Mercatorjevih trgovinah v Sloveniji za liter rastlinskega olja Zvezda potrebno odšteti 3,89 evra, ga je v Konzumovih trgovinah na Hrvaškem moč kupiti po ceni 2,52 evra. V tem primeru je rastlinsko olje znamke Zvezda na Hrvaškem cenejše za 35 odstotkov.

V Avstriji so cene rastlinskega olja podobne ali malenkost višje kot v Sloveniji. Določene trgovine ponujajo ugodnejšo ceno pri nakupu dveh litrov, na primer sončničnega olja, ki je dostopno po ceni od šestih evrov dalje.

Po drugi strani so se svetovne cene hrane avgusta še peti mesec zapored nekoliko znižale. Najbolj se je na mesečni ravni pocenilo rastlinsko olje, zaradi nadaljevanja izvoza iz črnomorskih pristanišč v Ukrajini so padle tudi cene pšenice, kaže nedavno poročilo Organizacije ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO). Ti padci cen pa bi se lahko v slovenskih trgovinah pokazali šele z večmesečnim zamikom.