Prekratke majice in hlače

Hudo vznemirjenje javnosti, ker naj bi na eni od ljubljanskih šol uvedli pravilnik oblačenja

P.K.
7. 9. 2022, 10.32
Posodobljeno: 7. 9. 2022, 13.40
Deli članek:

Na tviterju so se pojavile informacije, nad katerimi se je širša javnost zgrozila in sicer, da naj bi na eni od ljubljanskih srednjih in osnovnih šol uvedli pravila oblačenja za deklice, "ker da te s svojimi oprijetimi majicami, ki ne pokrijejo teles, vznemirjajo fante," ste poročali na družbenih omrežjih.

Dreamstime
Je to preveč izzivalno?

V debati, ki se je sprožila v zvezi s tem, njeni soudeleženci ne razkrijejo, za katero osnovno šolo gre. Po naših informacijah gre za Osnovno šolo Danile Kumar v Ljubljani, na kateri naj bi razredniki učencem dali ustna priporočila, naj nosijo majice, ki sežejo čez popek, kratke hlače pa naj ne bodo prekratke, segajo naj do kolen. 

So pa na Twitterju razkrili, da gre v primeru srednje šole za Gimnazijo Jožeta Plečnika Ljubljana. Iz te so nam sporočili, da so na učiteljski konferenci res sprejeli predlog, da se v hišni red k pravilu o disciplini in redu doda tudi del o vedenju in oblačenju, ki pa je zelo splošen, ne nalaga nič konkretnega, ne zapoveduje ali prepoveduje določenih oblačil, niti sankcij: "Dijaki se pri šolskih in izvenšolskih dejavnostih vedejo in oblačijo okolju primerno," je zapisano.

Ravnateljica omenjene gimnazije Lidija Žigon je ob tem izpostavila, da niso postavljali kodeksa, pravil, kaj je prav in kaj ne, "pač pa smo dijakinje in dijake pozvali, da sami razmislijo, kaj je za kakšno priložnost primerno. Prav tako  se nismo pogovarjali o nikakršnih sankcijah ali posledicah," so njene besede.

Poudarila je, da se je o tej temi, o kateri je "naša družba bolj ali manj tiho, nujno pogovarjati. Ker smo gimnazija, se nam zdi prav, da se z dijakinjami in dijaki poleg vseh drugih tem, pogovarjamo tudi o tem." 

"Ni več srednji vek"

Začudilo jih je, kako je ob tem završalo v javnosti. Ta je njihovo potezo ostro obsodila predvsem na družbenih omrežjih. "Že po prvem šolskem dnevu je završalo na Twitterju. Pojavila so se različna mnenja. Prevladala so nasprotovanja poseganja na to področje, zraven pa se je pomešalo še mnogo drugega na skrajno neprimeren način. V te razprave ne nameravam posegati, ne morem pa verjeti, da moram pojasnjevati razgovor o temi, ki se mi zdi povsem normalen in vem, da ga izvajajo tudi v mnogih drugih šolah," je sklenila Lidija Žigon.

Na tviterju je gimnazijo napadla predvsem Čezvesoljska Zombi cerkev blaženega zvonjenja, ki je zapisala: "Na Gimnaziji Jožeta Plečnika so izjavili, naj šolarji hodijo v šolo primerno oblečeni. Dejali so, da to velja predvsem za učenke! Jim boste lahko razložili, da ni več srednji vek, ko lahko ženskam ukazujejo, kako morajo biti oblečene," so zapisali in dodali, da je, kako je kdo oblečen, popolnoma njegova stvar. "Nihče se nima v to kaj vtikati, niti ni zakonodaje, ki bi to omogočala. Šole so javne, ne zasebni prostori, ki bi lahko omejevali vstop s predpisanimi oblačili. Nikakor pa ne smejo diskriminirati po spolu. To je kaznivo," so bile njihove besede.

Spet drugi so odločitev šole komentirali z besedami, da je šola vzgojna ustanova in da ni "nič narobe, če se pogovarjajo o primernih oblačilih za različne priložnosti. Ne verjamem, da je karkoli komu kaj prepovedal, ali sankcioniral."