Več kot 6.000 ton pepela...

Težki očitki za župana Zorana Jankovića: Ker se Ljubljančani grejejo, Moravčani zbolevajo za rakom

P.K.
7. 9. 2022, 07.53
Posodobljeno: 7. 9. 2022, 11.57
Deli članek:

Ogrevanje Mestne občine Ljubljana (MOL) je zdravju nevarno, trdi župan ene od občin v osrednji Sloveniji. Povzročalo naj bi celo raka. A so nam na MOL zagotovili sogovornika, Energetiko Ljubljana, ki je pojasnila, da Balažic ne govori resnice in da s svojimi trditvami povzroča veliko škode.

Sta
Kaj bo storil Janković?

Milan Balažic, župan občine Moravče, je opozoril na napoved ljubljanskega župana Zorana Jankovića, da bo Ljubljana to zimo ogrevana po najnižji možni ceni, kar bo zagotovil s podjetjem Energetika Ljubljana oz. njegovo ključno enoto, Termoelektrarno-toplarno Ljubljana (TE-TOL). "Ta bo mesto ogrevala z obstoječo premogovno tehnologijo in uporabljala indonezijski premog. Tako se bodo prebivalci naše prestolnice spet greli na račun uničevanja Moravške doline in zdravja njenih ljudi," je zaskrbljen.

"Elektrofiltrski pepel, ki ostane od gorenja premoga, se iz Ljubljane odvaža v Moravče na deponijo podjetja Termit. Vsako leto se tako zakoplje vsaj 6500 ton tega pepela, ki je rakotvoren in nizko radioaktiven, predvsem pa ga sestavljajo strupene težke kovine," je izpostavil in dodal, da se te snovi skupaj z dežjem izcejajo v površinske vode, izpirajo v podtalnico, zastrupljajo tla, se v obliki nanodelcev širijo po zračnem prostoru. "Zaradi tega se vsako leto bolj uničuje ena najlepših predalpskih dolin, njena narava in živali. Predvsem pa za rakom zbolevajo ljudje, ki živijo v neposredni bližini deponije," je sporočil. Ali so njegove trditve strokovno osnovane, ni povedal, tako ni jasno, na kakšni podlagi vleče zaključke, da pepel povzroča tako hude težave.

Sta
Ljubljančanom bo toplo, Moravčanom pa...

Če bo treba, bo protest

Ob tem najostreje protestira proti načrtom župana Jankovića, "ki za to, da zadovoljuje svoje volivce, v talce in žrtve njegove politike spreminja prebivalce Moravške doline. Prav tako protestiram proti državni politiki, ki to dovoljuje in ne stori ničesar, da bi enkrat dokončno preprečila zastrupljanje moravških ljudi. Dovolj imamo leporečnih zelenih deklaracij, medtem ko nam bolj ali manj prikrito vlada umazani kapital."

Sta
"Vsako leto se zakoplje vsaj 6500 ton tega pepela, ki je rakotvoren in nizko radioaktiven, predvsem pa ga sestavljajo strupene težke kovine," opozarja Balažic

Župana Jankovića poziva, da podjetje Energetika Ljubljana takoj prekine vse pogodbe o dovozu elektrofiltrskega pepela na deponije podjetja Termit v Moravčah ter najde druge ustrezne rešitve. "Vlado in državne institucije pa pozivam, da končno začnejo spoštovati okoljsko zakonodajo, ki so je na podlagi evropskih direktiv, sprejel same. V nasprotnem primeru lahko v prihodnje pred Magistratom in Gregorčičevo ulico pričakujete okoljske begunce, ki vam bodo izstavili svoj račun," je napovedal moravški župan.

Povezali smo se z Mestno občino Ljubljana in jih prosili za odziv na Balažiceve očitke, ta pa nas je povezala direktno z Energetiko Ljubljana, da pojasni njegove navedbe. Energetika je najprej izpostavila, da trditve župana dr. Milana Balažica "ne odražajo resničnih dejstev, zato so škodljive za Energetiko Ljubljana, vse bralce in prebivalce moravške občine, ki jih s svojimi navedbami zavaja."

Povedali so, da to niso nevarni odpadki

"Njegove izjave o pepelu iz 'ljubljanske toplarne' sicer niso nove in na njihovo škodljivost župana Moravč dosledno opozarjamo. Pepel iz Energetike Ljubljana, konkretno iz enote TE-TOL, kjer za proizvodnjo toplote in električne energije, uporabljamo tudi premog, ta pa ni strupen odpadek," so podčrtali.

Pojasnili so, da sta pepel in žlindra stranski proizvod zgorevanja premoga pri proizvodnji toplotne in električne energije, za katera pa analize, ki jih morajo izvajati tudi skladno z zahtevami zakonodaje, že vrsto let dokazujejo, da se stranski proizvod uvršča med nenevarne odpadke.

Povedali so še, da se pepel in žlindra po mednarodnih smernicah o odpadkih in predelanih snoveh uporabljata za različne namene, gradbene kompozite, in sicer za proizvodnjo cementa, cementnega klinkerja in malte, za nasipe in konstrukcijsko polnilo, stabilizacijo mehkih tal, spodnji cestni ustroj in kot mineralno polnilo v asfaltnem betonu.

Kaj pa njihove smeti?

Poleg tega, tako zatrjujejo, za oddajo pepela Energetika Ljubljana objavlja razpise in pepel oddaja le družbam, "ki izkazujejo vsa zakonsko zahtevana dovoljenja oz. soglasja za prevzem tega nenevarnega odpadka. Družbi Termit iz Moravč smo npr. v lanskem letu tako predali 6.481,66 ton pepela kot stranskega produkta, v letošnjem letu (do danes) pa okoli 3000 ton pepela ko stranskega produkta. Okvirni sporazum z družbo Termit imamo sklenjen do konca januarja 2023."

MOL doda, da župan Moravč zelo rad poudarja, da se vsako leto več kot 6.000 ton ljubljanskega pepela iz Energetike Ljubljana odvaža v Občino Moravče, "zato naj ne bo odveč, če omenimo podatek, da se v Mestno občino Ljubljana, konkretno v Regijski center za ravnanje z odpadki, na leto pripelje okoli 1.000 ton moravških smeti. Slednjega župan Zoran Janković županu Občine Moravče ni nikoli očital - bi mu jih pa zaradi njegovih zadnjih izjav lahko očitali prebivalci Ljubljane," so izjavili.