Na Brdu pri Kranju

Komu bo predsednik letos vročil priznanje 'jabolko navdiha'?

E.J./STA
7. 9. 2022, 06.25
Posodobljeno: 7. 9. 2022, 06.35
Deli članek:

Predsednik republike Borut Pahor bo danes priredil sprejem v znak hvaležnosti gasilcem, predstavnikom vodstva intervencij in ostalim predstavnikom služb ter prostovoljcem, ki so sodelovali pri gašenju največjih požarov v zgodovini Slovenije. Sprejema se bosta udeležila tudi predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič in predsednik DS Alojz Kovšca.

STA
Jabolko navdiha bodo letos dobili gasilci, ki so pomagali pri gašenju največjega požara v Sloveniji od osamosvojitve.

Sprejem bo potekal na Brdu pri Kranju. Kot so sporočili iz urada predsednika republike, bo predsednik gasilcem, predstavnikom vodstva intervencij in ostalim predstavnikom služb ter srčnim posameznikom in prostovoljcem, ki so v tem letu sodelovali pri gašenju največjih požarov v zgodovini Slovenije, vročil tudi priznanje jabolko navdiha.

Urad predsednika Republike Slovenije
Predsednik Borut Pahor bo danes izročil jabolko navdiha, kot to počne že več let.

Letošnji požar

Slovenijo je v letošnjem poletju prizadel najobsežnejši požar v naravi od osamosvojitve. V 17 dneh, ko so na goriškem in komenskem Krasu gasili več požarov, je pri gašenju pomagalo več tisoč udeležencev iz vseh koncev Slovenije: gasilci, civilna zaščita, vojska, policija, gozdni delavci in tudi prostovoljci. Delovali so na območju, kjer je še veliko neeksplodiranih ubojnih sredstev iz prve svetovne vojne, ki so poleg visokih temperatur in samega požara predstavljala še dodatno nevarnost.

Pogorelo je okrog 3600 hektarov predvsem borovega gozda, podrasti in travnikov, nekaj je tudi kmetijskih površin, ki niso blizu naselij, med njimi so predvsem oljčniki in vinogradi. Obnova gozda po požaru pa bo po oceni Zavod za gozdove Slovenije trajala več let.

Bobo
Slovenski gasilci med letošnjo največjo intervencijo velikega požara na Krasu.

Ob požaru na Krasu je Slovenija dobila pomoč za gašenje iz zraka tudi iz drugih držav. Obrambni minister Marjan Šarec je pred dnevi še za ta mesec napovedal odločitev o tem, kakšne zračne zmogljivosti za gašenje požarov bo država kupila. Za obnovo opreme gasilskim društvom, ki so sodelovala pri gašenju požara na Krasu, je sicer po požaru steklo zbiranje sredstev prek SMS-donacij. Prispevke za novo gasilsko opremo so zbirali tudi v dobrodelnem projektu Radiotelevizije Slovenija.