Slovenski pacient

Ne eni strani pritožbe zaradi čakalnih dob, na drugi množične odpovedi pregledov

P.K.
2. 9. 2022, 13.41
Deli članek:

Pred nekaj tedni smo poročali o javnem pozivu diabetološke ambulante za mladino, naj bomo z odpovedmi pregledov bolj odgovorni.

Dreamstime
Narobe svet...

Sporočili so namreč, da se soočajo z ogromno odpovedi pregledov v zadnjem trenutku in v povezavi s tem, zahtev za nov termin. Nekateri starši pa odpovedi sploh niso najavili. Tudi Mladi zdravniki, združenje diplomantov Medicinske fakultete, opozarja na to težavo,"ki je v vseh ambulantah opažamo vse pogosteje. V poletnem času je še posebej izrazita. Seveda razumemo, da pride do nepredvidljivih situacij, a vzroki odpovedi so pogosto precej banalni, kot so: 'spregledal sem datum', 'nimam prevoza', 'bili smo na morju' in tako dalje, čakalne dobe pa so vse daljše..."

Petina jih na ultrazvok ni prišla

Diabetološka ambulanta je naštela dva primera, kako je izgledal njihov delovnik po odpovedih. "En dan smo imeli naročenih osemnajst otrok in mladostnikov, a je bilo le dan oz. dva prej, pet odpovedi. Še en dodaten otrok ni prišel, vendar odpovedi termina zanj ni bilo," so povedali takrat. Tako so omenjeni dan obravnavali samo dvanajst pacientov. Še en dan pa je število predvidenih obravnav iz osemnajst padlo za polovico.

Na problem opozarjajo tudi številni zdravniki. Eden od njih ja na Twitterju sporočil, da včeraj "petina naročenih ni prišla v ambulanto za ultrazvočne preiskave."