Rajski otok propada

To se dogaja na zasebnem posestvu tajkuna Todorića

Ž.K.
26. 7. 2022, 19.37
Posodobljeno: 26. 7. 2022, 19.48
Deli članek:

Otok Vela Smokvica je otok, ki je sicer v lasti Hrvaške države, a je bil v času vzpona Agrokorja dan v uporabo izključno družini Todorić. Ob neslavnem padcu tajkuna so morali otok zapustiti dobesedno čez noč.

Youtube
Otok Smokvica, kjer je lahko letovala samo družina Todorić.

Med izbranimi, ki so v devetdesetih letih prejšnjega stoletja na Hrvaškem lahko počeli skorajda kar jih je bila volja, je bil tudi Ivica Todorić, ki je s spornimi praksami od prodajalca rož postal 90-odstotni lastnik Agrokorja, ki je pred leti kupil in skorajda uničil tudi slovenskega trgovca Mercator. Todorićeva družina je imela 11 let v brezplačni uporabi celo Hrvaški otok Smokvice, ki leži v srednji Dalmaciji. Otok je sicer 1995. leta vlada odstopila občini Primošten, ki je Smokvice za 30 let dala v najem Grafoplastu. Njegov lastnik Ante Lušić pa je po pravni bitki s hrvaškim ministrstvom za obrambo, ki mu je želelo odvzeti koncesijo, leta 2006 predal svoje pravice nad otokom Todoriću.

Lušić je ves čas obljubljal, da bo na otoku gradil luksuzne nastanitvene kapacitete, a ko je rajski otok prevzel Todorić se je sicer gradilo luksuzne objekte, a zgolj zanj in njegovo družino. Kasnejše preiskava je pokazala, da Todorić državi za 11 let uporabe čudovitega otoka ni plača niti kune.

Youtube
Todorićevo nekdanje posestvo na otoku Smokvice, ki ga je brezplačno uporabljala njegova družina.

Ko se pričel imperij hrvaškega tajkuna rušiti je koncesijo za uporabo otoka zopet vrnil Anteju Lušiću, leta 2017 pa je država z izvršbo otok vrnila v svojo posest. Po tem je otok pravno formalno postal otok s posebnim namenom, oziroma vojašnica s katero je upravljalo hrvaško ministrstvo za obrambo. Nato otok prevzame ministrstvo za državno lastnino, ki objavi razpis za novo podelitev 30 letne koncesije.

Koncesijo podelijo madžarskemu finančnemu skladu, ki ga upravljajo ljudje iz kroga Viktorja Orbana. Madžari so na otok prišli z oboroženim spremstvom, povsod postavili table, ki so označevale, da gre za zasebno posest, potem pa brez potrebnih dovoljenj, meni nič, tebi nič, pričeli z gradnjo bungalovov in preurejanjem obstoječih stavb. Po več obiskih inšpekcije, so lani iz investicije izstopili in »odplavali« nazaj na blatno morje.

Profimedia
Todorič je bil dolga leta najbogatejši hrvaški državljan.

Otok je od takrat brez upravljalca in je prepuščen naključnim obiskovalcem, ki jim predpisi obisk otoka sicer prepovedujejo. A kot poroča Jutarnji list, otoka nihče ne nadzira in tako ga naj bi v zadnjih mesecih obiskalo že več tisoč ljudi. Na peščeni plaži, kjer kraljuje Todoričeva vila se nabirajo odpadki, na teniško igrišče se je zrušilo drevo, lokalne oblasti se bojijo, da bi kateri od obiskovalcev, ki na plaži radi zakurijo ogenj, povzročil požar. Po poročanju Jutarnjega lista država še ne ve kaj bi z otokom, med tem pa si lokalna skupnost, oziroma občina Rogoznica močno prizadeva, da bi lahko dobila otok v upravljanje in ga namenila turizmu