Peklensko poletje

Slovenski gasilci ne bodo dobili lastnega letala za gašenje gozdnih požarov

R.M.
19. 7. 2022, 09.00
Posodobljeno: 19. 7. 2022, 09.41
Deli članek:

Zakaj slovenski gasilci nimajo posebnga letala za gašenje požarov, se te dni sprašuje spletni komentarjat, ko imamo opravka z apokaliptičnimi prizori na Krasu, ognjene zublje pa našim gasilcem pomaga krotiti tudi hrvaški kanader.

STA
Za slovenske razmere (razgibanosti terena) amfibijska letala po oceni stroke niso najbolj primerna.

V Upravi RS za zaščito in reševanje ocenjujejo, da je najprimernejše sredstvo za gašenje gozdnih požarov iz za slovenske razmere helikopter.

V Sloveniji imamo za gašenje iz zraka na voljo pet helikopterjev ter letalo Pilatus. Štirje vojaški helikopterji Evrocopter AS AL 532 Cougar lahko s posebno vrečo prepeljejo do 3.500 litrov vode, policijski helikopter Agusta Bell AB-412 pa lahko prenaša okoli 1.500 litrov.

"Ocena temelji na podlagi priporočil EU, ki za geografsko območje Srednje Evrope priporoča helikopter, zmogljivost prevoza najmanj 3000 litrov vode v enem naletu, sposobnost neprekinjenega delovanja 9 ur na mestu napotitvein zagotavljanje najmanj dveh posadk in tehnično osebje. Helikopter bi bil časovno in namensko širše uporaben in bolje izkoriščen tudi zunaj nekaj mesečne sezone velike požarne ogroženosti za druge naloge s področja zaščite, reševanja in pomoči, kot je nudenje helikopterske nujne medicinske pomoči, gorsko reševanje, reševanje v poplavah, iz višin ali porušenih objektov in iskanju ter reševanju na morju," pojasnjujejo v upravi.

Helikopterje za gašenje sicer uporabljajo v Avstriji, Nemčiji,  Severnem delu Italije, celinskem delu Hrvaške,  Baltskih in Skandinavskih državah, Srbiji: "Strokovna skupina Evropske komisije za območje oziroma vozlišče za Vzhodno Evropo, kamor poleg večjega dela Slovenije sodijo tudi Češka, Slovaška, Madžarska, Romunija, Bolgarija, Srbija, del Hrvaške in Avstrije za gašenje predvideva le uporabo helikopterjev, saj letala nebi bila dovolj učinkovita oziroma izkoriščena."

Jasmina Putnik - JRP STUDIO/Boris Nanut
Prizori s požarišča na goriškem Krasu. Od včeraj popoldan imajo gasilci razmere pod nadzorom.

"Po dosedanjih izkušnjah, so se države članice EU, ki imajo v lasti rescEU zmogljivosti, odzvale na naše zaprosilo za pomoč pri gašenju požarov v naravnem okolju prek Mehanizem Unije na področju civilne zaščite. V naboru rescEU v naši neposredni bližini to z letali Canadiar zagotavljata Hrvaška in Italija," ob tem dodajajo.

Za ministra Šarca nov helikopter "zanimiva zadeva" in nujna

Kot še navajajo v upravi, so v gašenje požara na Krasu, ki se je vasi Lokvica približal na vsega 400 metrov, vključene "skoraj vse državne zmogljivosti". Od včeraj popoldan imajo gasilci razmere pod nadzorom. "Po koncu intervencij bomo, zaradi intenzitete in pogostosti požarov v naravi kot posledica naravnih nesreč, izvedli analizo in si prizadevali k povečanju zmogljivosti v tehniki," še pravijo v upravi.

STA
Svežepečeni obrambni minister Marjan Šarec bo deloval v smeri nabave večnamenskega helikopterja.

Ko so obrambnega ministra Marjana Šarca v včerajšnjem TV Dnevniku vprašali, če bo Slovenija le premislila o novi opremi za gašenje, je dejal: "Večnamenski helikopter je za Slovenijo zanimiva zadeva in nujna. In v to smer bo tudi šlo naše delovanje. Zagotovo." Kasneje smo v Odmevih izvedeli, da bo obrambno ministrstvo do septembra prihodnje leto pribavilo letalo Spartan, ki bo uporabno tudi v primerih naravnih nesreč.

Naporno poletje za gasilce in komisarja Lenarčiča

Janez Lenarčič, vodja resorja EU za krizno upravljanje, je včeraj po poročanju agencije Reuters razkril, da se EU v senci globalnih podnebnih sprememb že dogovarja s proizvajalci o nakupu abfibijskih gasilskih letal. "Ta letala bodo kupile države članice, vendar jih bo stoodstotno financirala EU," je napovedal Lenarčič, ki vpletenih podjetij ni želel razkriti, češ da pogodbe še niso podpisane.

Bobo
Janez Lenarčič, vodja resorja EU za krizno upravljanje.

EU je letos sicer prejela že 5 prošenj za pomoč iz skupne flote 12 letal in helikopterja, ki so jo v okviru sistema rescEU za leto 2022 osnovale Hrvaška, Francija, Grčija, Italija, Španija in Švedska. Glede na to, da Sredozemlje še ni niti na polovici tipične požarne sezone od junija do septembra, je Lenarčic ocenil, da se EU sooča z "napornim poletjem". Lani je EU prejela 9 prošenj držav članic za pomoč.