Ljudi skrbi, kaj bo jeseni

Noro, sredi poletja naval na peči, drva in druge energente, za med gredo tudi klime, a ne za hlajenje!

S.R.
14. 7. 2022, 13.03
Posodobljeno: 14. 7. 2022, 13.54
Deli članek:

Klimatske naprave so v maju in juniju že v preteklih letih šle dobro v promet, a ponudniki letos opažajo nov trend, ki je posledica dogajanja na trgu energentov. Ljudje z mislimi na zimo že kupujejo tudi peči in trdo gorivo.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Energetska draginja, ki je že z nami in ki sploh še ni udarila z vso silo, je kot kaže že na začetku poletja pošteno vznemirila slovenske potrošnike, jih tudi brcnila v tazadnjo, da o tem, kako se bodo čim ceneje ogrevali pozimi, ne zgolj razmišljajo, temveč se že v vročih poletnih mesecih odpravijo po nakupih. Na uho nam je namreč prišlo, da v trgovinah, ki ponujajo opremo za dom, že zdaj vlada naval na določene izdelke, ki bolj pritičejo zimskemu času, kot so denimo kamini, bojlerji in razno gorivo, vključno s peleti in drvi. To so nam potrdili tudi trgovci, ki so dodali še en nekoliko presenetljiv zaplet. Beležijo tudi naval na klimatske naprave, a ne za poletno hlajenje prostorov, temveč za potrebe ogrevanja pozimi.

Na zalogi imajo dovolj energentov

Pri Mercatorjevi M Tehniki že zaznavajo povečano povpraševanje po pečeh na trda goriva in tudi samih energentih, pri čemer kupci pogosto posegajo tudi po električnih grelnih napravah. Kot nam je pojasnila vodja službe za marketing Polona Saksida, so se pri M Tehniki že pripravili tudi na predvideno povečano povpraševanje po alternativnih načinih gretja, da bodo tako zagotovili nemoteno oskrbo oziroma ponudbo. Pričakujejo tudi, da bodo energenti, kot so drva, peleti in briketi, ki jih imajo trenutno na zalogi dovolj, tudi v prihodnosti cenovno sprejemljivi. »Vsekakor bomo na jesen potrošnikom zagotavljali nemoteno oskrbo vseh izdelkov, ki bodo pomenili dodatno oziroma alternativno ogrevanje,« je še zatrdila Saksida.

Predvsem po peletih in drvih roke stegujejo tudi potrošniki, ki v teh dneh namensko zavijejo v Merkur. Pri Merkurju so nam pojasnili, da gre razlog iskati v pripravah na kurilno sezono, pri čemer vedno več kupcev preverja tudi možnost energetskih rešitev, kot so sončne celice, baterijski polnilniki in toplotne črpalke. Kupci po njihovih besedah iščejo možnosti, da bi postali bolj samooskrbni. Tudi pri Merkurju so zatrdili, da »skrbijo za zadostne zaloge in konkurenčne cene.« Ob tem kupce usmerjajo k samooskrbnim rešitvam in energetski neodvisnosti na vseh nivojih ter »ne glede na letni čas ali obdobje, ki je pred nami.« Spodbujajo jih tudi k lastnim projektom, namenjenim samooskrbi.

Ceneje.si
Gibanje povpraševanja po klimatskih napravah v letih 2020 in 2021.

Naval na klime

Da vlada tudi velik naval na klimatske naprave za potrebe ogrevanja in ne hlajenja, pa ugotavljajo na spletnem portalu za primerjavo cen izdelkov Ceneje.si. Kot so navedli, zanimanje potrošnikov za nakup klime tudi sicer običajno začne naraščati maja in vrh doseže junija, a predvsem za lajšanje življenja med poletno vročino. Tokrat je drugače, kupci namreč glede na negotovost dobave plina in nafte zaradi vojne v Ukrajini po klimatskih napravah segajo tudi z mislimi na zimo. »V tem trenutku poleg povečane potrebe po prijetni, hladnejši bivalni klimi zaznavamo povečanje povpraševanja po klimatskih napravah zaradi presenetljivega razloga - gretja!« so navedli. Menijo, da želijo kupci ob morebitnih težavah z oskrbo s plinom ali pomanjkanju drugih energentov poskrbeti za alternativni vir ogrevanja.

Pri portalu, ki spada pod okrilje skupine Heureka, presenetljivo poletno »grelno« mrzlico zaznavajo tudi v tujini, ne samo pri nas. V primerjavi z lanskim letom je zanimanje za nakup tovrstnih hladilno-grelnih naprav najbolj poskočilo na Hrvaškem, in sicer kar za 112 odstotkov. Sledi Slovenija, kjer je zanimanje večje za 92 odstotkov. Povpraševanje se je za 24 odstotkov povečalo tudi na Madžarskem, za 22 odstotkov pa še na Češkem in Slovaškem. »Očitno se na krizo z energenti pripravljamo tudi z nakupom naprav, ki smo jih pretekla leta večinoma uporabljali za hlajenje, sedaj pa bomo v prihajajoči situaciji izkoristili njihovo alternativno delovanje,« so zaključili.